HAMSTERBITT

Spørsmål

Hamsteren min bet for to uker siden et barn på seks år. Moren presset ut en dråpe blod i fingeren til barnet, ellers ble ingenting gjort. Han har siden vært til generell undersøkelse hos lege uten vekt på bittet og er frisk. Hva skal jeg be moren gjøre / hva skal jeg gjøre hvis dette skjer igjen?

Kvinne, 31 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

De fleste dyrebitt hos oss forårsakes av hund og katt, mye sjeldnere av andre kjæledyr. Faren ved bitt er alltid betennelse (infeksjon) av huden og/eller vev som ligger under huden. Tegn på betennelsen er rødme, lokal varme, ømhet, hevelse og hovne lymfekjertler. Ut fra det du skriver har det heldigvis ikke utviklet seg en infeksjon hos dette barnet, noe som ville ha skjedd i løpet av et par dager etter bittet. Ha i bakhode at spyttet til hamsteren og for den saks skyld spyttet til alle dyr inkludert mennesker inneholder uttallige bakterier og forårsaker ofte hudinfeksjon ved bitt.

Bitt må unngåes, noe som trolig er lettere å omsette i teorien enn i praksis. Det er ikke enkelt å forby en 6 åring å kjæle en hamster, men det er viktig å vise riktig omgang med dyr. At dyr må behandles med respekt og ikke skal betraktes som leketøy – som sagt, enkelt i teorien. Skulle dette dog likevel skje igjen, er det greit å presse ut en dråpe med blod, vaske med såpe og skylle rikelig med rennende vann. På grunn av risiko for infeksjon må lege oppsøkes. Husk også at man bør benytte slike anledninger til å sjekke sin vaksinasjon status, her spesielt med tanke på tetanus.

Det er to ting til, som jeg har lyst å nevne i sammenheng med dyrebitt: I andre deler av verden (for eksempel Balkan og India) frykter man rabies (hundegalskap) etter dyrebitt. Rabies er dog ekstrem sjeldent i Norge og finnes ikke her hos kjeledyr som befinner seg i hus. Punkt 2 er tiltak etter huggormbitt: Sår etter huggormbitt skal verken klemmes, skjæres eller suges ut. Såret skal bandasjeres og pasienten skal helst hvile, slik at man forsøker å begrense giftvirkning. Lege må selvfølgelig også alltid oppsøkes etter huggormbitt – bare at det er sagt.

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn