GUTT PÅ 13 ÅR MED LAV VEKST

Spørsmål

Hei
jeg har en sønn på 13 år som jeg er noe bekymret for.
Han er liten av vekst, 142cm og veier 32 kg.
Hans allmentilstand er bra og han driver aktivt med idrett, spiller fotball opptil 4 gang i uken. Hans matlyst er heller ikke urovekkende. Han har siden nyttår vokst ca 6 cm. så her ser man en forbedring men er allikvel betydelig lavere enn sine jevnaldere. Og preges naturlig nok noe av det.
Far er 177, men var liten inntil 13-14 årsalderen, mor er 150, men her stoppen veksten nesten helt opp i 12 års alderen uten at man fant noe ut årsaken den gangen, fikk som 17 åring konstatert Hypothyrehose (og som legene ikke utelukker er grunnen til at veksten delvis stoppet opp)og er derfor medisinert for dette.

Mitt spørsmål blir derfor om det anbefales at han utredes nærmere for sin lave høyde?

Kvinne, 37 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Skal man vurdere veksten hos barn, må man plotte målingene inn på vekstkurver.

Det har jeg gjort og ser at gutten din ligger litt over 2,5. percentile høyde i forhold til alder og på 25. percentile vekt i forhold til høyde (gutt på akkurat 13. år, 142 cm høy og vekt på 32 kg). Ut fra denne ene målingen altså, ligger gutten din lavt, men i normalområde, både for vekt og høyde.

Hvis lengdemålingene krysser percentilkurver over tid, kan dette i seg selv være grunn til nærmere utredning. Det hadde vært like viktig å supplere med flere målinger gjennom hans barndom, slik at man virkelig får en kurve. Han var 136 cm høy med 12,5 år, noe som ligger 3 cm under 2,5. percentile. De siste 6 måneder har han altså tatt godt igjen sett fra et lavt utgangspunkt. Det er riktig at han er lavere enn de fleste jevnaldere, men han er på den rette veier ser det ut som. Det er ellers et betryggende tegn at han har det bra.

Genetiske forhold er en dominerende årsak til lengdevekst. Faren har vært lav til puberteten og du er lav, noe som kanskje er betinget i din hypothyreose. Siden han viser den riktige tendensen nå og er så frisk som du beskriver, ville jeg ta nye målinger om et par måneder. Dersom trenden går videre oppover er det fint, dersom han faller i kurvene igjen, må han utredes nærmere.

Men husk at min vurdering baserer på at han nettopp er blitt 13 år. Hvis han derimot er nærmere 14 år, men fremdeles betegnes som ”13”, ligger han for lavt i forhold til alderen. I dette tilfelle ville jeg anbefale å kontakte fastlege. Det er tross alt en enkel blodprøve som må til for å avsløre hypothyreose.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 199,-