Gutt med regelmessig kvalme

Spørsmål

Vet ikke om dette spørsmålet passer best hos psykiater eller barnelege. Jeg har en sønn på 8 år som sliter med uforklarlig kvalme. Det startet sporadisk for ca ett år siden, ble så daglig og klager nå over dette ca to ganger daglig. Jeg har vært hos fastlegen med problemet, og han mener at det er psykosomatisk. Han skrev også ut blodprøveark, men min sønn har sprøyteskrekk, og er for sterk til å holdes fast nå. Har tatt prøve av blodsukkeret hans mens han sov, og det var normalt. Legen mente også at om vi skulle gjøre et neste skritt ville det være gastroskopi. Min sønn er noe engstelig og bekymret/redd. Han ble utredet for ADHD hos BUP for ett år siden. Han fikk ikke den diagnosen, men denne: Akse 1 Uspesifisert følelsesmessig forstyrrelse i barndommen Akse 2 Impressiv språkforstyrrelse Akse 3 ingen påvist psykisk utviklingshemming Akse 4 ingen aktuell tilstand Akse 5 avvikende foreldresituasjon (jeg er enslig) Akse 6 60-51 Variabel funksjon med sporadiske vansker eller symptomer. Kvalmen er oftest om morgenen når han våkner, men kan også komme når som helst. Det har hendt at han har brekt seg (uten å kaste opp), men oftest er det bare at han klager over kvalme. Han spiser godt og har normal kroppsvekt (140 cm, 31 kilo). Han kan spise kort tid etter at han har klaget over kvalme, og han kan også klage over kvalme etter å ha spist. Enkelte ganger kan jeg anta at det er psykisksomatisk, når han blir kvalm rett før vi skal ha besøk f.eks. Men det virker også som om han blir kvalm når han er avslappet. Han har ikke hodepine eller tegn på migrene. Han har laktoseintoleranse, men føler at den er vel ivaretatt. Ikke vondt i magen. Han får lite laktose, og tar daglig Laktasekapsel med Laktase og melkeyrebakterier. Har i en periode kuttet ut denne, men hadde ikke innvirkning på kvalmen. Han har normal avføring. Han har det ok på skolen, har venner og er sosial. Sliter noe faglig. Er urolig i kroppen. Sover 8-9 timer per natt.

Mann 8
Svar

Hei, takk for spørsmålene dine. 


Du beskriver at din sønn plages med kvalme, og at plagene har tiltatt det siste året slik at han nå er plaget i et par omganger hver dag. Plagene kan komme i alle slags situasjoner, slik du beskriver det, og varer ikke spesielt lenge. Forøvrig er han normalt utviklet, og fungerer godt i miljøet sitt. 


Kvalme er et sykdomstegn som kan være vanskelig å forholde seg til, særlig hos barn. Alle kjenner jo til kvalme, og i en del situasjoner er vi alle kjent med at det 'hører med' - men det er som du antyder noen ganger vanskelig å vurdere både om det er reellt og hva som kan være årsaken. Kvalme kan ha så mange årsaker, alt fra en reaksjon på vond smak eller lukt via reaksjon på medisiner til et symptom på sykdom slik som omgangssyke, blindtarmbetennelse, hjernerystelse og migrene. Hos din sønn er plagene tilbakevendende daglig over lang tid, noe som passer dårlig med mange av de vanlige årsakene jeg nevner her, så det er naturlig å undersøke det nærmere. 


Du beskriver en utredning hos barne - og ungdomspsykiatrien som avdekket en følelsesmessig forstyrrelse hos gutten din og en språkforstyrrelse. I lys av det, støtter deg i tanken om at det kan være naturlig å oppsøke psykiater/BUP nå som gutten også plages med kvalme, ikke minst fordi de vil være flinke til å hjelpe ham å sette ord på hva som faktisk plager ham nå. Videre støtter jeg absolutt fastlegen i at det er naturlig å ta noen blodprøver, da kvalme kan være et tegn på mange ulike sykdommer det er naturlig å utelukke før man tenker på noe slikt som gastroskopi. At gutten din plages med sprøyteskrekk er ikke noe hinder for at det vil gå greit å få tatt en blodprøve såfremt man tar seg tiden og alle er bevisst hans frykt. 


Lykke til!