Grønn, slimete avføring hos nyfødt

Spørsmål

Har en datter på 2 mnd som har hatt grønn, slimete avføring i ca en uke nå. Vi skifter nok mellom 6-10 bæsjebleier i løpet av døgnet( har vært siden fødsel). Hun virker ikke plaget av det. Er blid og fornøyd og virker som hun legger på seg fint. Er det noe vi burde fått undersøkt, eller er det normalt?
Et spørsmål til. Jeg fikk påvist streptokk b under svangerskapet. Jeg fikk flere pencilinkurer under fødsel. Er dette smittsomt nå i etterkant i forhold til partner og bading i badekar/svømmebasseng med min datter?

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.

Takk for spørsmål fra deg.
Grønn, slimete avføring i seg selv trenger absolutt ikke være noe å bekymre seg for så lenge datteren deres ikke er tydelig påvirket av dette, noe du gir uttrykk for at hun ikke er. Observasjonene du har gjort om at hun har uforandret antall bæsjebleier, "ikke virker plaget", "er blid og fornøyd" og "virker som hun legger på seg" er svært viktig informasjon og tyder helt på at ingenting er alvorlig galt.
Grønn, slimete avføring hos ellers friske babyer kan ha en eller flere naturlige forklaringer:
1. Jerntilskudd - jerntilskudd kan gjøre avføringen grønn
2. Sikkel/spytt- babyer svelger en god del spytt, som kan komme ut relativt ufordøyd hos babyer som har rask fordøyelse (dvs. det de spiser beveger seg raskt gjennom tarmsystemet.)
3. Brystmelk- dersom du ammer kan ditt kosthold påvirke avføringen hos datteren din. Dette kan gi seg utslag i bl.a. grønn, slimete avføring. Slim i denne sammenhengen kan være et tegn på mild irritasjon i tarmen, oftest er det melkeprodukter som er "synderen", og uten andre symptomer pleier dette enten å løse seg av seg selv etter et par uker. De babyene som får i seg veldig mye laktose-rik formelk (melka som kommer først når du ammer kalles formelk og har mindre fett enn ettermelka). Mye laktose kan gi grønn, skummete avføring og ofte problemer med luft i magen. Jeg ville diskutert dette med helsesøster hvis du har spørsmål rundt amming.

Det er tre farger på avføringen jeg som barnelege blir bekymret over: hvit (dette kan være tegn på at noe er galt med lever/galle, noe som igjen kan ha mange årsaker), rød (ferskt blod, vanligvis fra blødning langt nede i tarmen. Den vanligste årsaken til dette er man er allergisk mot et protein i kumelk som irriterer tarmene så mye at man utvikler små blødninger. Dersom mor kutter ut melkeprodukter forsvinner symptomene som regel, og det betyr ikke nødvendigvis at barnet aldri kan kan spise/drikke melkeprodukter), og svart (dette kan være fordøyd blod grunnet blødninger høyere opp i tarmsystemet. I disse tilfellene er det også viktig å utelukke at blodet er fra mors såre og sprukne brystvorter, før man begynner videre utredning.
Grønn avføring er altså ikke på min bekymringsliste, bortsett fra i tilfeller der babyen også er irritabel, har dårlig matlyst, legger på seg dårlig, har feber eller diaré,- og du nevner ingen av disse symptomene. Dersom problemet med avføringen utvikler seg videre og datteren deres utvikler noen av disse symptomene, vil jeg råde dere til å oppsøke lege med en gang.

Når det gjelder GBS er dette en bakterie som finnes naturlig i tarmen og skjeden hos mellom 10-35% av kvinner.. Hos noen kommer og går bakterien, mens noen har GBS hele livet uten at det er skadelig for helsen på noen som helst måte. Grunnen til at gravide sjekkes for denne bakterien (GBS status) er at bakterien i verste fall kan gi lungebetennelse, blodforgiftning og hjernehinnebetennelse hos et nyfødt barn. Idet fostervannet "går" er det potensielt mulig for GBS bakterien å forflytte seg opp og inn i livmoren og "smitte" barnet, eller smitten skjer på vei gjennom fødselskanalen ved at barnet svelger eller inhalerer GBS. Grunnen til at man behandler GBS med intravenøst antibiotika er at antibiotikapiller tidligere i svangerskapet ikke er en garanti for at bakterien ikke har kommet tilbake innen fødselen. De færreste barn med GBS positive mødre utvikler alvorlig GBS infeksjoner selv uten behandling, men de har helt klart en større risiko for smitte enn barn med GBS negative mødre eller mødre som ble behandlet under fødsel. Det høres ut som du fikk tilstrekkelig pencillin under fødselen, og det er derfor veldig usannsynlig at datteren din skulle få GBS infeksjon.
GBS smitter ikke seksuelt, og det er heller ingen fare for at du skal overføre GBS gjennom å bade med datteren din. Etter fødselen sjekkes ikke GBS status lenger før du evt. blir gravid igjen. Det kan hende du ikke har GBS i kroppen lenger, eller det kan hende du alltid vil være positiv- begge deler vil være normalt.

Jeg ønsker deg lykke til videre og håper dette var til hjelp.

Mvh.
Jenny Ringnes

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Harald Dobloug
Ledig nå
Videokonsultasjon koster 350,-