FORSTOPPPELSE HOS BARN

Spørsmål

Vår sønn på snart 4 år har fått store problemer med forstoppelse. Begynnte for 14 dager siden. Fikk ikke til avføring, etter to timers strev ga vi han Microlax. Han fikk da avføring, men med MEGET store smerter. Avføring var da først hard, deretter kom det en litt slimete konsistens. Han har nå kommet inn i en rytme med avføring hver 3. dag, hvor vi må gi klyster etter flere timers "Au Au vont i rompa". Har brukt Laktolose kontinuerlig i ca 9 dager. Har prøvd Pursennid et par dager, og da fikk han tynn avføring dagen etter uten så mye vondt. Stoppet med det for et par dager siden, og idag var det på'n igjen med full pakke inkl Microlax, selv om avføringen var ganske normal. Vi gir han mye fiber, frukt og grønnsaker, og minimalt med meieriproduketer. Det kan virke på oss som at han holder igjen alt han klarer av redsel for smertefull avføring. Bare han ser klystersprøyta tar han helt av, og vi må holde han fast med rå makt. Etterpå "forstår" han at vi bare vil hjelpe og alt er ok til neste gang. Har du noen gode råd til hva vi bør gjøre videre/annerledes? Hvor lang tid kan man bruke Pursennid og Microlax kontinuerlig? Dette er plutselig blitt et kjempeproblem!

Mann, 4 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Dere beskriver en situasjon som en familie fort kan havne opp i uten at man nødvendigvis skjønner, hva som har gått galt.

Forstoppelse kan oppstå i fortsettelsen av en magetarm infeksjon med løs mage, eller også uten tilsynelatende grunn. Det som skjer, er at barna opplever hard avføring som ubehagelig og selve do gang som smertefullt. For å unngå smertene holdes avføringen igjen, noe som selvfølgelig forverrer problematikken i en slags ”vond sirkel”.
Dere følger allerede mange av de generelle råd fiberrik kost (bl.a. mye fersk frukt, ferske grønnsaker, grovt brød, svisker), tilstrekkelig med drikke (vann) og gjerne midlertidig restriksjon av meieriprodukter. Men husk kalsium og tran eller vitamintilskutt i fasene uten melk og melkeprodukter. Fysisk aktivitet er viktig. Innfør tolettbesøk til faste tider etter hovedmåltider dersom ikke gjort enda. Til slutt, ikke minst, tålmodighet.

Hvis det har blitt så problematisk, som hos dere, er det viktig med TILSTREKKELIG med bløtgjørende middel (for eksempel Laktulose). Dosen må være stor nok til at avføringen virkelig blir bløt. Så er det viktig at barna bruker middelet daglig, gjerne i noen uker før man begynner å trappe ned dosen forsiktig over noen uker. For mye bløtgjørende middel fører til for tynn avføring, noe som dere har opplevd ved bruk av Pursennid. I så fall må man gå ned et hakk i dosen. Microlax kan og hjelpe til å få ut noe av de harde avføringen som sitter nærmest endetarmsåpningen.

For dere betyr det konkret: Tilstrekkelig med Laktulose, to ganger om dagen i 4 til 8 uker, så nedtrapping. Dere må prøve dere frem til riktig dosering, men så lenge han har hard avføring er det i hvert fall for lite. Uten å vite hvor mye dere har gitt ham hittil ville jeg begynne med 15-20 ml to ganger Laktulose om dagen. Samtidig kan han få en engangsdose med Microlax til oppstarten av Laktulose (bruk gjerne litt vaselin på spissen). Dersom avføringen blir for tynn, må dere redusere dosen noe. Klart er det ubehagelig for ham å oppleve situasjonen, men dersom problemet angripes raskt og effektivt, slipper man ofte langvarige plager med forstoppelse og det er verdt det.

Vedvarende plager, dvs. mer enn 1 uke uten avføring, eller hyppig veksling mellom hard og tynn avføring er grunn til å oppsøke lege. Ved uttalt forstoppelsen kan det bli nødvendig å tømme ved hjelp av oljeklyster. Dette skal løse opp proppen som sitter nederst i endetarmen og hindrer et normalt avføringsmønster. Spor av blod på avføringen er tegn på sprekk pga. for hard avføring. Det er da behov for større volumer med bløtgjørende midler.

Husk: Barn som tidligere har hatt normal avføring, har trolig ingen organisk skade som grunnlag for forstoppelsen. Hovedmålet er å holde avføringen myk, slik at den ”vonde sirkelen” blir gjennombrutt og avføringen hhv. do gang ikke oppleves lenger som ubehagelig og smertefullt.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-