Forstoppelse og langvarig bruk av Movicol hos barn

Spørsmål

Hei.

Vi har ei jente som i 2.5 år har stått fast på movicol junior. Hun er treg i magen.
Har magesmerter som inntreffer akutt. Type kolikk/takvise før magen tømmer seg. Oppi dette får hun brekninger og kaster opp. Sliter med mye luft også. Var inne til tømming mistanke forstoppelse. De mener nå ved nytt røntgen bilde at hun ikke er forstoppet. Hun våkner av mageknip hver morgen og går på do og hver kveld. Verst på kvelden. Ila dagen går hun masse på do men det kommer litt her og litt der og avføringen er ikke noe pen. Det er tatt ultralyd. Røntgen colon med kontrast. Fekal/avføringsprøver etc. Nå er avføring liksom bare et par små biter. Og før idag var den løs. Har prøvd melkefri og glutenfritt i 7 mnd uten bedring. Lurer på om movicol jr gir plager? Virker som hun får mye luft. Hun er 4.5 år. Plages daglig. Hva skal vi gjøre? Hva kan dette være? Legger ved bilder og håper du kan gi noen svar. Vet at asat er på 45 på henne og neutrofile 8.5 utenfor. Resten er ok.

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.åæø

Takk for henvendelsen din. Det du beskriver av symptomer kan absolutt skyldes Movicol. De vanligste bivirkningene av Movicol er nettopp magekramper/smerter, oppblåsthet, luft i magen og kvalme. Dersom hun ikke har tegn til forstoppelse på røntgen-bilde ville jeg nok diskutert nedtrapping med legen hennes. Selv om Movicol regnes som et relativt trygt medikament å bruke til barn, vet vi ikke nok om hvilke mulige negative effekter det kan føre til ved langvarig bruk (eller i store doser over tid)-men studier så langt tyder på at det er ufarlig.

Hun har tatt røntgen, røntgen med kontrast, ultralyd, avføringsprøver og blodprøver som alle høres normale ut (med unntak av prøvene du nevner, men resultatene av disse to er ikke bekymringsfulle på noen måte, og tyder heller ikke på sykdom). Der er derfor mest nærliggende å anta at plagene skyldes Movicol. Bildene du har lagt ved tyder på at avføringen er løs, noen ganger "ufordøyd" -dette er bare et tegn på at maten har passert raskt gjennom systemet, noe den kan gjøre med Movicol, jeg ser ikke noe annet bekymringsfullt som for eksempel blod eller slim i avføringen (noe avføringsprøver også ville vist.)

Jeg ville diskutert med legen om/hvordan dere kan trappe ned Movicol og utarbeide en alternativ plan i fht. hvordan dere kan forhindre at hun blir forstoppet. Man bør med jevne mellomrom forsøke å redusere dosen, med det mål å kunne slutte helt. Dette kan ta lang tid -noen ganger flere år som i deres tilfelle. Jeg er litt usikker på om dere har forsøkt aktiv nedtrapping eller ikke (kanskje har dere allerede gjort dette uten å lykkes.)

I tillegg er såkalt "adferdsterapi" en viktig del for å lykkes med behandling av kronisk forstoppelse:
1. Gode do-vaner: Rett etter måltider, altså 3 ganger om dagen bør det tilrettelegges for at hun kan sitte på do i 5-10 minutter, gjerne med en stoppeklokke. Dette bør bli en rutine, som er spesielt viktig å holde ved like i perioder der sjansen er større for å bli forstoppet (ferier, jul, helger). Det kan også være lurt å ha en liten skammel å hvile føttene på dersom hun ikke når ned til gulvet når hun sitter på do.
2. Positiv holdning til problemet: Ikke kjeft eller kritiser henne dersom hun har uhell, ikke får til å bæsje e.l. Fokuser heller på å belønne henne på en måte dere synes er akseptabel (det kan være alt fra å gi et klistremerke for hver gang hun lykkes og kanskje ha en større belønning dersom hun lykkes over 1-2 uker, eller noe annet hun synes er stas. Gjør do-sittingen til en positiv opplevelse, ikke noe hun føler seg tvunget til å gjøre. Noen velger å lese eller synge med barnet mens hun eller han sitter på do eller aktiviserer henne på en annen måte, -dette er opp til dere. Slik situasjonen er nå høres det ut som hun går altfor ofte på do til å kunne begynne en slik plan, så dette må starte etter dere har fått bukt med dette problemet.
3. Loggføring: lag skjema der dere noterer antall avføringer per dag, var avføringen hard/løs, Movicol dose og evt. andre ting som kan ha påvirket dette. Dette kan hjelpe både dere og legen til å gjøre det tydeligere hva som forverrer forstoppelsen, og hvordan Movicol-dosen bør justeres. Det optimale er at man har avføring hver dag til annenhver dag.

Kosthold:
Fiber: Selv om det ofte fokuseres på økt fiber-inntak i fht. forstoppelse, finnes det ikke sterke bevis for at dette definitivt er det rette for barn med kronisk forstoppelse. Det viktigste er a sørge for rikelig med frukt, grønnsaker og helkornsprodukter i kosten, samt unngå mat som virker forstoppende.
Veskeinntak: Det finnes ingen bevis for at forstoppelse kan behandles kun med økt veskeinntak med mindre man er dehydrert. Det er derimot definitivt viktig å drikke rikelig, men ikke nødvendig å drikke mer enn det som er anbefalt per dag.
Melk: Du har allerede prøvd å kutte ut melkeprodukter uten at dette førte til forbedring - du burde sett en forbedring dersom forstoppelse pga. melk/for mye melk eller laktose intoleranse var årsaken , noe det altså ikke tyder på. Forstoppelse kan i noen tilfeller være grunnet allergi til kumelk-protein, spesielt hos barn med eksem/allergier. Det er også noen barn som blir forstoppet av å drikke for mye melk. Det er derfor anbefalt at man ikke drikker mer enn 3 glass om dagen.
Probiotika: Det finnes ingen bevis per idag på at det er effektivt å behandle forstoppelse med probiotika. Det er derfor ingen grunn til å anbefale dette i deres tilfelle.

Dersom dere kommer til et punkt der dere kan slutte helt med Movicol er det også nyttig å ha en "kriseplan" dersom det skulle gå mer enn 3 dager uten avføring (med andre ord en plan på hva dere bør gjøre hvis dette skjer, dosering av Movicol og evt.oppstart av andre medisiner mot forstoppelse) slik at dere er forberedt på or rustet til å takle enkelt-episoder der forstoppelsen kommer tilbake uten at dere skal behøve å slite med det i månedsvis, legges inn eller oppleve at forstoppelsen blir så ille at hun trenger "tømming".

Du spør om dette kan være noe annet. Dere har prøvd glutenfritt og melkefritt uten at dette hjalp -dere burde sett forbedring dersom det dreide seg om cøliaki, melkeproteinallergi eller laktose-intoleranse. Du skriver også at avføringsprøver var normale -dette ville ikke vært tilfellet dersom hun hadde hatt f.eks.inflammatorisk tarmsykdom eller infeksjon i tarmen. Den ene undersøkelsen som ble gjort med røntgen og kontrast sjekket henne antakelig for Hirschprung's, noe hun derfor heller ikke har. Blodprøver var normale -men siden jeg ikke vet akkurat hvilke prøver som ble tatt nevner jeg for ordens skyld at det er vanligst å sjekke for cystisk fibrose, hypotyreose (T4 og TSH), kalsium, cøliaki-antistoffer og bly. Dette kan du diskutere med legen og høre om han eller hun synes det er nødvendig basert på det som er gjort tidligere og klinisk undersøkelse. Dersom evt. justering av Movicol-dosen ikke fører til forbedring, ville jeg nok vurdert henvisning til gastroenterolog hvis det ikke er gjort tidligere.

Jeg håper dette var til hjelp videre.

Masse lykke til!

Mvh.
Jenny Ringnes

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Pris fra 259,-

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår tannlege, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Birgitte Lund Saltvik
Ledig nå
Kommersiell tjeneste Videokonsultasjon koster 350,-