Forstoppelse hos barn

Spørsmål

Eg har ein gut på 3 år som sliter med treg mage. Avføringa er seig og med stram lukt. Det kjem litt og litt ut i løpet av dagen, på ein normal dag bytter me 5-6 bæsjebleier (8-9 nokre dagar). Dette har vart i ca 9 mnd. Me har prøvd å endre på matvaner og gidd duphalac dagleg. Har ikkje merka betring. Eg kan ikkje sjå at han sjølv er plaga av dette anna enn raud og sår rompe. Nevnte problemet for fastlege i vinter og fekk råd om mat me kunne teste ut. Bør eg no ta kontakt igjen og be om skikkelig sjekk?

Svar

Hei.

Takk for henvendelsen din.

Forstoppelse hos barn er veldig vanlig og det er heldigvis sjelden at det ligger noe alvorlig til grunn bak forstoppelsen hos et ellers friskt barn. Det er blitt veldig vanlig å behandle forstoppelse hos barn med Movicol pulver der kostholdsendringer ikke er nok. Movicol er ikke vanedannende og kan trygt brukes hver dag over flere måneder. Tanken bak det å bruke Movicol over lang tid er at tarmen har blitt strukket ut og trenger lang tid på å gå tilbake til sin normale tilstand. Det er viktig at man holder avføringen myk hele tiden under behandling for å hindre tilbakefall der barnet blir forstoppet igjen, da dette kan føre til en ond sirkel der barnet kniper igjen og blir redd for å bæsje og forstoppelsen blir enda verre.

Det du beskriver er ikke typisk forstoppelse, men jeg skal forklare hvorfor jeg tror det er det likevel. Ved forstoppelse er problemet at man sjelden har avføring (kanskje en gang i uka), og at man har hard avføring i store eller små klumper som det gjør vondt å få ut. Det som kan ha skjedd hos gutten deres er at han faktisk har en stor, hard avføring i endetarmen som sitter der og ikke kommer ut, mens mykere avføring som har blitt dannet høyere opp pga Duphalac siver ut rundt denne klumpen.

Jeg synes dere bør oppsøke lege igjen og høre om han kan forsøke Movicol pulver noen måneder for å få orden på magen. Ved alvorlig forstoppelse kan det også være aktuelt å gjøre avføringen bløtere fra den andre enden i form av en stikkpille eller klyster. Legen kan også vurdere om det er nødvendig med andre prøver som f.eks. cøliaki testing, lavt stoffskifte og vurdere om han kan ha melkeproteinallergi som noen ganger er årsak til forstoppelse. Utifra det du forteller meg høres det ikke ut som det er holdepunkter for å mistenke noe av dette, men det må det bli opp til legen å vurdere etter en grundig sykehistorie og undersøkelse.

Lykke til videre!

Vh.
Jenny Ringnes