For varmt i vogna -kan barnet ha tatt skade?

Spørsmål

Hei vår sønn er litt varmblodig av seg. Og vi sliter med at han ofte er varm. Ved flere anledninger har vi hørt at han har sovet i vogna i bhg i posen sin og vært gjennomsvett når han våknet. Og veldig rød i kinnene sine.
Sover inne i 20 grader, i posen sin. Med godt med klær.

Har også vært så varm hjemme også ved anledinger
Og vi har tatt han opp og han har sovet i 3 timer til i fanget vårt avkjølt.

Har prøvd ved flere annledninger å ta av han mer klær men finner han stadig varm.
ved flere annledninger har han ligget slik i ett par timer.
Har nå sagt i fra at de skal kle av han og passer på selv.
Men er redd for at lillegull har fått skader av dette.

Han har vært irritabel ved oppvåkning hjemme og sovet videre de gangene det har skjedd her.

Har hatt ved barnehagestart lange feberperioder. Perioder med hoste. Tisser mye , spesielt på natten i perioder og drikker mer enn de andre på avdelingen sin. Svetter også mer enn de andre på sommeren.

Er fryktelig lei meg for at jeg først nå har tenkt på dette og tatt tiltak.
Han er en sunn Gutt med mye aktivitet , glad og prater og utvikler seg bra.

Noe blek til tider og trøtt i blikket men det er vel normalt kanskje.

Jeg er mor med helseangst og føler at jeg bare har gjort galt med barnet mitt fram til nå.
Og lest at de indre organer kan ta skade og redd for at det har gjort det og man ikke ser det.
Ikke hatt kramper
Men har fått noen feberrunder etter å ha vært varm i vogn ( også i perioder med mye smitte i bhg) og varmeutslett

Hva skal jeg gjøre nå?
Ja jeg vet jeg er en dårlig mor.

Hilsen mor som elsker 2 åringen sin over alt på jord

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.

Takk for spørsmål fra deg. Først vil jeg si til deg at du er en utmerket mor! Det finnes åpenbart ingenting i verden du bryr deg mer om enn sønnen din, noe henvendelsen din er et tydelig bevis på. Barna våre kommer ikke med bruksanvisning, selv om man noen ganger skulle ønske det. Spesielt når man står ovenfor situasjoner der man ikke vet hva man skal gjøre. Man vil jo barna sine bare godt, og det finnes ingen verre følelse enn følelsen av å ha gjort noe feil i forhold til barnet sitt, eller følelsen av at man skulle gjort noe, men ikke gjorde det. Dette opplever vi gang på gang som foreldre til større og mindre grad, og som regel dreier det seg heldigvis ikke om noe alvorlig eller noe som har langvarige konsekvenser for barnet.

For det første sa du fra til barnehagen om at han bør sove med mindre klær på, og heller ikke behøver å sove i vognpose når han sover inne. Her er du helt klart en omsorgsfull mor som har handlet på ditt barns vegne. Dersom barnehagen ikke endrer på dette, forblir det din jobb å sørge for at de lar ham sove med mindre klar da han helt klart er overopphetet. Det at han drikker mye er også et tegn på at han har mistet kropssveske gjennom svetting fra å være varm.
For det andre har du søkt råd her på Lommelegen, noe som igjen bekrefter at du er en bekymret og omsorgsfull mor som gjør så godt du kan for at sønnen din skal ha det bra. Jeg skriver "gjør så godt du kan" fordi jeg synes det er viktig å minne seg selv på dette- nemlig at vi gjør så godt vi kan for barna våre som mødre og fedre. Noen ganger føler vi likevel at det ikke er godt nok, eller at vi kunne gjort bedre, og det er helt ok- det finnes INGEN mammaer eller pappaer som gjør alt riktig bestandig! (Selv om man kan bli lurt til å tro dette på perfekte Facebook-sider og ander sosiale medier.)

Jeg tror absolutt ikke at sønnen din har tatt noen som helst skade av å ha hatt pa seg for mye klær i vogna - verken hjemme eller i barnehagen. Kroppen er heldigvis laget slik at man opprettholder en normal kroppstemperatur selv om luft-temperaturen varierer; vi skjelver når vi fryser og svetter når vi blir for varme. Dersom han hadde blitt så overopphetet at han hadde fått heteslag ville han blitt mye dårligere enn det du beskriver - heteslag kan gi rask puls og pust, kramper, besvimelse, kvalme/brekninger og man kan faktisk slutte å svette fordi kroppen "gir opp" å regulere temperaturen. Ved alvorlige tilfeller av heteslag kan man få både hjerneskader og skader på indre organer , men dette skjer bare dersom man utsetter kroppen for ekstrem varme over lengre tid (f.eks. lar barn sitte igjen i bilen på en varm sommerdag). Dessuten vil disse skadene komme til syne kort tid etter man utsettes for ekstrem varme. Du beskriver en sunn og frisk gutt og trenger derfor absolutt ikke bekymre deg for at han har "skjulte skader" noe sted.

Varmeutslett og flere runder med feber i løpet av et år i barnehagen er ikke unormalt -i gjennomsnitt har barn 8-10 forkjølelser med eller uten feber i løpet av et år. Sønnen din høres ellers ut som en veldig frisk og normal gutt som reagerer slik han skal: feber en en sunn reaksjon fra kroppens side når man har en infeksjon, mens svetting er en normal reaksjon når kroppen blir for varm.

Det jeg håper du skal gjøre nå er å slå deg til ro med dette svaret og ikke bekymre deg for at han har fått langvarige skader av noe slag. Fortsett å være den gode, omsorgsfulle mammaen du er og vær din sønns stemme når du mener noe ikke er riktig for ham. Ikke minst, minn deg selv på at du er god nok. Ofte!

Ønsker deg lykke til videre.

Mvh.
Jenny Ringnes

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-