For tidlig pubertet?

Spørsmål

Hei
Jeg har jente som er 9 år( blir 10 i slutten av desember).
Hun har ikke vokst noe særlig siden ifjor. Kun 2 cm. Hun er idag 137 cm høy.
Hun har begynt å få pubic hår og kroppslukt i løpet av sommeren. Jeg er selvfølgelig redd for at hun skal komme tidlig i pubertet ( selvom jeg vet norge kaller det jnder normalen).
Jeg fikk tatt noen blodprøver av henne og legen har sagt alt er normalt innenfor hennes alders.

Hun fikk påvist følgende

B-leukoc. 1,1
S-TSH. 1,3
S-FT1. 17,3
S-FSH. 2.
S-LH. <1
S-Østrad. <0,07
S-PRoges <3
S-SHBG. 82
Fri testosteron index. UTGÅR

Jeg selv fikk første mens i 12 års alder, så var det pause på et år før det kom regelmessig hver mnd.

Jenta mi er veldig aktiv og ellers frisk, bruker ingen faste medisiner. Men hun er ikke mentalt moden for evt mens nå. Og jeg er også bekymret for høyden hennes. Jeg selv er 162 og mannen min er 179.

Kan disse blodprøvene gi noe indikasjon på om puberteten har startet, eller starter snart?
Hva m pubertetstoppende medisiner når ungen ikke er moden?

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.

Takk for henvendelsen din. Hos de aller fleste jenter starter puberteten med utvikling av bryster, men hos 15% starter det med kjønnsshår først etterfulgt av brystutvikling. Jeg ville i deres tilfelle bedt om at det blir tatt et røntgen av hånden hennes for å bestemme det som kalles skjelettalder. Dette er en undersøkelse der man ser på hvor mye vekst som er igjen. Hvis hennes skjelettalder f.eks. er 7 år betyr det at hun fremdeles har mer vekst igjen enn det hennes egentlige alder skulle tilsi. Gjennomsnittlig høyde for en 10 årig jente er 139 cm- slik sett ligger hun derfor rett rundt gjennomsnittet. Derimot er det lite at hun bare har vokst 2 cm- er du helt sikker på at dette stemmer? Gjennomsnittlig vekst på denne alderen er rundt 6 cm per år, og skal hvertfall være minimum 4cm. Når man så begynner puberteten går man inn i en raskere vekstperiode.
Noen utvikler kjønnshår tidlig, og har dette en god stund uten andre tegn til pubertet. Dersom skjelettalderen hennes ikke ligger veldig langt foran hennes egentlige alder ( f.eks. hvis skjelettalder beregnes til 13 år) trenger hun bare følges opp jevnlig med tanke på vekst for å se at hun vokser slik hun skal i høyden. Jeg vil tro hun i løpet av de neste månedene vil utvikle tegn til bryster også. Vanligvis får man menstruasjon rundt 2 år etter de første tegn til puberteten har startet, men også her er det store variasjoner. Statistisk sett vil hun derfor få menstruasjon rundt 12 årsalderen slik som deg, kanskje litt før.
Blodprøvene ser helt fine ut. Det er svært uvanlig at lavt stoffskifte er en årsak til for tidlig pubertet, og hennes stoffskifteverdier er dessuten helt normale. De andre hormon-verdiene ser også helt fine ut -østradiol er ikke veldig pålitelig i fht. å si sikkert om puberteten har startet eller ikke, det som er viktig er at hun ikke har noen hormoner som er veldig forhøyet. Dessuten er hun ellers helt frisk, og som du selv sier, innenfor normal alder til å begynne puberteten nå. Det er ikke aktuelt med medisiner som sakner puberteten med mindre det foreligger veldig tidlig pubertet der man er bekymret for en veldig kort slutthøyde.
Jeg ville derfor tatt opp 2 ting med legen hennes:
1. Vurdere røntgen av hånden for å bestemme skjelettalder. Dette vil gi en indikasjon på hvor mye vekst hun har igjen.
2. Følge høydeutviklingen nøye over de neste månedene - hun bør som sagt vokse minst 4 cm på et år da gjennomsnittet er 6 cm.

Ønsker dere lykke og håper svaret var til hjelp videre.

Vh.
Jenny Ringnes

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 199,-