Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

For tidlig pubertet hos barn?

Spørsmål

Hei! Jeg har en datter som fyller 8 år om få måneder. Da hun var litt over seks år, begynte hun å utvikle svettelukt. Vi tok henne til lege og det ble tatt blodprøver, men de avkreftet tidlig pubertet. De sa imidlertid at vi kunne ta flere blodprøver, noe vi prøvde på, men etter mange år med utallige blodprøver uten problemer, hadde nå jenten fått skrekken, og vi klarte det ikke. (De har vanskelig for å få ut blod og har måttet rote veldig med nålen inni og vi har måttet komme tilbake senere for å gjøre det på nytt flere ganger). Vi satset derfor på at den første blodprøven viste godt nok at det ikke var tidlig pubertet på gang. Nå ser jeg at det har begynt å komme kjønnshår på hennes ytre kjønnslepper. Foreløpig noen få, litt lange hårstrå. Så nå blir jeg igjen i stuss om hun vil komme i tidlig pubertet og om hun vil begynne å menstruere snarlig, noe som selvsagt ikke er ønskelig. Når begynner barn å få kjønnshår? Bør vi ta flere blodprøver? Hvis den første prøven viste at hun ikke var på vei inn i tidlig pubertet, hva er annerledes med de andre prøvene, hva tester de der? Kan noe gjøres om hun er for tidlig, kan det settes på pause medikamentelt? Jeg syns så synd på henne, hun har hatt så mye trøbbel med magen og det er så mye hun ikke kan spise, i tillegg til at hun har hatt barneastma (som hun endelig er kvitt), vil ikke at det skal bli enda mer. Håper på utfyllende svar, på forhånd takk! Mvh bekymret mor

Kvinne 43
Svar

Hei.

Brystutvikling eller utvikling av kjønnshår før man fyller 8 år blir regnet som tegn på mulig for tidlig pubertet hos jenter. Dere har allerede tatt blodprøver av datteren deres, men det er snart to år siden. Derfor synes jeg det er grunn til ny utredning nå. Det synes jeg bør skje ved at hun blir henvist til en barnelege, ifra fastlegen deres. Blodprøvene kan vise andre resultater nå, enn forrige gang det blir tatt, for eksempel ved at hormonivåer kan ha steget raskt.

Eventuell behandling for å utsette pubertet, er hormonell. Det er kjent at det kan være vanskelig å avgjøre om behandling er nødvendig spesielt hos jenter mellom 6 og 8 år.

Her kan du lese mer om dette i et svar fra vår tidligere barnelege Jenny Ringnes,.

Jeg håper informasjonen er til nytte. Ha det bra.