Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Femåring med forsinket språk og "tett" stemme

Spørsmål

Jeg har en sønn på nesten fem år. For to år siden fjernet han to meget store mandler, og etter dette ble hørsel- og taleevnene forbedret, snorkingen minsket, søvnapneen forsvant og han fikk betydelig færre infeksjoner. Før var han nær sagt alltid syk, og operasjonen må sies å ha forbedret hans livskvalitet. Allikevel stusser jeg over enkelte symptomer som har vedvart: Han har blant annet bestandig hovne kjertler bak i nakken. Det har aldri vært slik at jeg ikke har kjent en liten klump bak i nakken, eller nederst på bakhodet -- uavhengig av om dette etterfølges av andre symptomer på infeksjon. Vanligvis finner jeg tre stykker, og det er mulig at et en eller to av disse er den samme kulen. De er litt mindre enn klinkekuler som regel, aldri større. I tillegg er språket -- tross forbedringen -- fortsatt noe forsinket og stemmen bærer preg av å være tett. Vi har nevnt dette, litt løst, for et par leger når vi har vært til konsultasjon i forbindelse med andre ting, men ikke fått noen svar eller nærmere undersøkelse. Nå begynner jeg imidlertid å lurer på hvorfor kjertlene alltid er hovne. Er det normalt? Bør vi undersøke det videre? Vi ønsker å ikke uten god grunn besøke legen nå om dagen. Og: Kan de hovne kjertlene være årsaken til talevanskene hans, selv etter mandlene ble borte/ble mindre? Ellers: Gutten virker generelt å være i god form. Han har vært syk i korte perioder tre/fire ganger fra høst til nå (vanlig influensa, forkjølelse, omgangssyke). Han spiser godt, sover godt (men snorker litt) og er sterk. Litt tung i steget, kanskje. Tusen takk for svar.

Mann 5
Svar

Hei.


Det er ikke uvanlig å ha permanent forstørrede lymfeknuter, uten at man er syk. De kan forbli forstørrede lang tid etter en infeksjon, noen ganger riktig lang tid. Isåfall har dette ingen betydning. Siden disse er undersøkt av lege, er det meget sannsynlig at det er dette som er tilfelle her, for om det hadde vært noe mistenkelig med disse, så ville jo legen ha oppdaget dette og fått det utredet. 


Hovne lymfeknuter i nakken være årsak til talevanskene hans. Det kan utelukkes. 


Du forteller at språkutviklingen hans er noe sen, og at stemmen hans er noe "tett". Det kan kanskje tenkes at den perioden han var så mye plaget med infeksjoner, hørsel og sen språkutvikling nå må "taes igjen", og at det er et etterslep i tid pga dette. Det er en mulighet. Isåfall vil han jo ta igjen dette, og alt blir greit. Men vi kan ikke ta for gitt at dette er forklaringen, uten at andre årsaker er utelukket. Jeg kan naturligvis ikke si noe om dette og om det er noe unormalt og hva årsaken eventuelt er, her over nettet, men jeg tenker at når det gjelder barn, så skal en heller oppsøke lege en gang for mye enn en for lite. Og når han i tillegg har hatt den forhistorien du sier her, så tenker jeg at det må være rett at han blir undersøkt av en ØNH-lege, evt en barnelege i tillegg. Hørselstest hører også naturligvis med. 

Dette kan du ta opp med fastlegen, som vil kunne ordne med aktuelle henvisninger og utredninger.

Håper svaret er til nytte. Lykke til.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 339,-