FACIALIS PARESE HOS BARN

Spørsmål

Vår sønn, 7 år ble forløst med tang og det medførte en svak facialis paresis, dvs. at en av 4 nerver (tror jeg) fikk en skade slik at den ene delen av ansiktet har en liten senkning. Spesielt kan man se det vet at kinnet virker litt hovent og at munnen blir litt skjev når han f.eks smiler. Videre er det ene øyet litt åpent når han lukker det (sover o.l).
Han har ingen problemer med selve skaden funksjonsmessig.

Spørsmål:
a) kan man gjøre noe med dette f. eks. v/plastisk kirurgi
b) dersom nei på a, er det da trolig at dette med "hovent" kinn vil forsvinne ettersom han blir eldre og mister "bollekinnene"?

Mvh.

Mann, 7 år

Svar

Det du beskriver er en lammelse i deler av det området i ansiktsmuskulaturen som forsynes av en den såkalte facialisnerven. Nerveskaden kan være forårsaket av trykk ved bruk av tang på grunn av forløsningsvansker under fødselen. Nerven ligger nemlig slik til at den er i faresonen for å bli skadet ved tangforløsning. Slike komplikasjoner må dessverre tas med på kjøpet når slike midler brukes for å avverge større skade (som surstoffmangel i hjernen) under fødselen.

Tilstanden du skisserer høres ut som en lettgradig men varig skade. Dere har trolig tidligere tatt opp spørsmål om fysioterapi og evt. neutral øyesalve for å unngå uttørking av øyet. Generelt sett har barn så mye mimikk og bevegelse i ansiktet at fysioterapi sjeldent gir mer effekt.
Plastikkirurgen er den riktige adressen for spørsmål om annen behandling. Ved facialis parese er det generelt mulig å utføre en operasjon. Her flyttes det muskler og nerver inn i det lammete ansiktsområde for å forbedre bevegelsen i ansiktsmusklene. Et slikt inngrep gjøres vanligvis kun ved sterke lammelser. En annen mulighet er å gjøre en ”statisk” operasjon, det vil si et inngrep der man binder opp deler av den lammete muskulaturen som for eksempel en hengende munnvik.
Nødvendighet og tidspunkt for en operasjon er veldig avhengig av symptomer og plager og etter mine begrep ville din sønn ikke profitere av en slik operasjon. Hvorvidt en operasjon er hensiktsmessig i hans tilfelle er et spørsmål som en plastikk kirurg kan gi deg raskt svar på.

Hvorvidt han vil vokse av seg det hovne kinnet er vanskelig å svare på, men dersom han fremdeles har bollekinner på begge sider, er det god grunn til å tro at det blir mindre etter hvert. Inntrykket av at kinnet er hovent kan godt komme av at han i mindre grad får mimiske folder i den siden av ansiktet når han smiler og at muskulaturen er noe slappere.

Til slutt: Husk at alle mennesker har en ansiktsskeivhet, altså et ansikt som i varierende grad har to ulike halvsider.