Er dette tics?

Spørsmål

Hei! Jeg har en datter på 2,5 år, som har endel motoriske ticks/ ufrivillige bevegelser i ansiktet. Det hele startet i Mars i fjor, det har altså pågått i over 1 år. ( jeg har lest ift ticks at det bør gå over innen ett år, hvis ikke regnes det som kronisk ticks- altså tourettes. Stemmer dette ? ) Jeg skal prøve å forklare hvordan ticksene er og når de kommer. De kommer i situasjoner der hun er ivrig, spent, glad og engasjert. (Personlighetsmessig er hun er ei jente med sterkt temperament,er veldig aktiv og liker action) F.eks når hun kaster stein i elv/sjø, kommer det ticks etter hver stein hun kaster. F.eks når hun kaster en ball (noe hun liker veldig godt) kommer det ticks i etterkant. Ticksene går ut på at hun åpner munnen på vidt gap, og samtidig strekker ut hendene sine litt til siden og opp (fingrene spriker ofte) Hun spenner hele ansiktet og hendene, og man kan ofte se at f.eks hendene dirrer pga hun spenner seg slik. Ticset varer som regel i 1-2 sekund, men vi har sett at enkelte ganger er det så voldsomt at det kan vare lenger. Det er ingen lyder som følger med. ( men har registrert at ved de lengste ticsene, så kan hun "sukke"/ puste litt ut i etterkant. Sikkert fordi hun har anstrengt seg slik ) Det har som sagt vart i ett år, men vi har sett inn i mellom at i noen faser har det vært mindre og i andre faser mer hyppig. Har lest litt om tics, og tenkt hele veien at vi ikke skal ha fokus på det, og at det vil gå over av seg selv osv.. men nå er vi litt bekymret da det har pågått i over ett år. Som foreldre er vi selvfølgelig engstelige for at dette aldri vil ta slutt, og at hun etterhvert vil bli mobbet for det ( når hun blir større) Stemmer det at det er noe som heter "2-4 års tics"? tror du det vil gi seg innen hun er f.eks 4 år ? hvordan skal vi forholde oss til dette ? Er det noe vi foreldre kan gjøre ? (Burde ha lagt ved bilde av henne når hun gjør dette, men hadde ikke dette tilgjengelig. Legger ved et bilde der jeg selv prøver å imitere ticsen)

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.

Takk for spørsmål og bilde fra deg. Jeg tror det er to mulige diagnoser her: 1. Tics 2. Primary motor stereotypies (jeg praktiserer i USA og beklager at jeg ikke klarte å finne ut hva man kaller dette på godt norsk!) De to tilstandene kan lett forveksles, og jeg skal derfor prøve å gi deg et bilde på hvordan man kan skille de slik at du i samråd med legen deres kan diskutere hva det er datteren din har.

1. Stereotypies starter tidligere enn tics (vanligvis før man fyller 3 år), mens tics vanligvis starter i 5-7 års alderen. (Aldersmessig passer dette i deres tilfelle)
2. Stereotypies innebærer bevegelse av armer, hender og noen ganger hele kroppen mens tics er vanligere i øynene, ansiktet og skuldrene (Datteren deres har en kombinasjon av bevegelse i ansikt og armer, altså vanskelig å si noe definitivt)
3. Stereotypies går over hvis man distraherer barnet. Har du prøvd dette?
4. Stereotypies følger et regelmessig mønster, dvs. den samme bevegelsen repeteres hver gang, mens tics kan forandre seg over tid (man kan gå fra å gjøre en bestemt bevegelse til mer komplekse bevegelser eller en helt annen bevegelse f.eks). Hos dere er det den samme bevegelsen som gjentar seg, og det peker derfor mer mot stereotypies enn tics.
5. Stereotypies er mer rytmiske og varer lenger enn tics. Igjen et punkt jeg ikke kan si noe sikkert om da du sier det varierer hvor lenge det varer.

Dersom dette er tics har du rett i at med varighet over et år klassifiseres det som kroniske tics. Foreløpig dreier det seg kanskje i deres tilfelle bare om motoriske tics (bevegelse) utløst av følelser. Jeg antar også at hun ellers har hatt en normal utvikling mht motorikk og språk, dvs. nevrologisk sett er det ingen annen grunn til bekymring.
Det er mange tilstander som kan forveksles med Tourettes syndrom, bl.a. kroniske motoriske tics. Det finnes dessverre ingen blodprøver eller hjerneavbildningsmetoder man kan ta for å påvise Tourettes eller andre tics, stereotypies tilstander. Slik sett har man bare observasjon og klinisk undersøkelse å gå etter for å stille diagnosen, så dine observasjoner over tid vil være det viktigste for legen som vurderer ticsene/bevegelsene. Basert på det du beskriver dreier det seg her kun om motoriske tics som er mye vanligere (7-25%) enn både Tourettes (1%, og sjeldnere hos jenter enn hos gutter) og kroniske vokale tics (lyder). For å kunne stille diagnosen Tourettes syndrom må man ha hatt både gjentatte motoriske og vokale tics (ikke nødvendigvis samtidig) i over ett år. Det har hun ikke hatt i løpet av det siste året. Jeg kan ikke si med 100% sikkerhet at hun ikke har Tourettes da vokale tics kan komme senere, men statistisk sett er sjansen for dette mye mindre enn at dette er kroniske motoriske tics eller "primary motor stereotypies". Barn kan vokse av seg både motoriske tics, primary motor stereotypies og Tourettes. Siden hun fortsatt er veldig ung har du helt rett i at det er best å ikke gjøre noe stort nummer ut av episodene slik de er nå- i tilfeller der bevegelsene blir verre eller problematiske av sosiale grunner etterhvert som hun blir eldre er det lurt å snakke med legen om henvendelse til en som spesialiserer seg i behandling av tics (barnenevrolog), men foreløpig synes jeg ikke det er nødvendig. Det er derimot ikke noe i veien for å ta det opp med legen nå og diskutere hva han eller hun tenker både om mulig diagnose, og for å ha en "baseline" av datteren din (gjerne med en filmsnutt av henne der hun gjør bevegelsene).

Jeg håper dette var til hjelp for deg- lykke til!

Mvh.
Jenny Ringnes

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn