Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Dotrening for treåring

Spørsmål

Hei Jeg er mamma til 2 barn, ei jente på 3 år og en gutt på 1,5 år Jeg og min samboer har dotrening på jenta, og det går ikke så bra. Hun kan sitte på toalettet opp til 1 time og det kommer ingenting. Ca. 30 min etter dotreningen gjør hun det i buksa, så vi har begynt å bruke bleie på henne igjen. Hun var flink med å si i fra at hun måtte på do, men nå har hun sluttet å si i fra i ca. 2 - 3 måneder både hjemme og i barnehagen. Vi fortsetter å trener på do med henne og hun bruker fortsatt bleier. Hva kan vi gjøre? Med vennlig hilsen Fortvilet mamma

Kvinne 39
Svar

Hei
Det er ganske store variasjoner i når barn blir kvitt bleia. Generelt er jenter litt tidligere enn gutter. Det er viktig at barnet er klar for dotrening. Og det skal ikke være press. En starter gjerne med å spørre om barnet har lyst å sitte på doen eller potte. Og når de setter seg der, om det så er med både bleie og klær, så kan vi si noe positivt om det. Ros og positiv stemning er viktig for godt resultat. Barnet må få bli kjent med doen og trygg på å sitte der. 
Dere bør ha barne-dosete, et voksent dosete vil føles for stort og kanskje litt skummelt for barnet. Og barnet bør ha en liten krakk å sette beina på når de sitter på do. Det er bedre å sitte sånn og lettere å komme på do. 
Aldri snakk negativt når barnet går på do i buksa/bleia og ikke i doen. Men snakk positivt når de øver seg på doen, enten det kommer noe i doen eller ikke. Utgangspunktet må være å følge barnets interesse for dobesøk - og motivere. Unngå mas og stress. 
Spør henne om hun vil sitte på doen når dere tenker det er naturlig at hun skal på do, etter måltid for eksempel. Hvis hun ikke vil så ikke tving henne eller prøv å overtale henne. 
Kanskje hun trenger en pause nå, siden det er blitt sånn. Du sier ikke noe om hvor lang tid hun sa ifra og gikk på doen før de siste 2-3 månedene hvor ikke har sagt ifra. Hvis hun i flere måneder var uten bleie og så endrer det seg helt igjen så er det mer underlig. Det vil kanskje kunne skje om barnet opplever større endringer i livet for eksempel. Har det skjedd noe spesielt i deres familieliv?Starter en med dotrening veldig tidlig kan også noen få tilbakefall. 
Jeg ville tenkt, som dere nå gjør, å beholde bleia på en liten stund framover, hvis hun allikevel ofte gjør i buksa. Det kan også oppleves ugreit for henne å gjøre i buksa og sikkert greiere for både jenta og dere at hun gjør i bleia, hvis hun synes bleie er greit. Og så ville jeg hatt fokus på å spørre om hun vil sitte på doen og gi ros når hun gjør det, uavhengig av om og hva hun produserer i toalettskåla. 
Jeg synes også at 1 time er altfor lenge å sitte på do. Motiver henne gjerne for å sitte der litt, kanskje inntil 5-10 minutter, eventuelt litt lenger om hun selv vil, vær der gjerne sammen med henne, ha gjerne noen bøker ved doen, enten noen hun liker å se litt i selv eller dere kan være der og lese litt for henne. Hvis hun ikke ønsker å sitte så lenge som du ønsker, så la det være greit. 

Det er ikke veldig sent å ikke være kvitt bleia når hun er 3 år. Som med så mye annet er det store variasjoner. Hvor mye har dere snakket med de i barnehagen om dette med dotrening? De har mye erfaring med dette og kan støtte dere i prosessen. Nå går en mot sommer og det er generelt en gunstig tid for barn å bli kvitt bleia. Barnehagen vil også kunne hjelpe dere med positiv dotrening. 
Jeg vil også oppfordre dere til å ta kontakt med helsesykepleier på helsestasjonen hvis dere synes dette trekker ut. Det kan være fint å ha en dialog i kommunikasjonen. Som så mye annet er det ikke to streker under ett svar, og i en samtale kan det komme fram ting som ikke så lett kommer fram her. Et lite eksempel er en gutt på helsestasjonen som hadde sluttet å bæsje på do, ingen skjønte hvorfor han ikke ville lenger. Men så kom det etter hvert frem at han synes det var veldig ekkelt for det sprutet vann på rompa hans da bæsjen «pluppet» i do. Det løste seg da enkelt med å legge papir i doen før han satt seg. 
Mange vil forøvrig synes det er motiverende med fine truser.
Ønsker dere lykke til!