DIARÉ OG OPPKAST

Spørsmål

Gutten min har i snart ein mnd gått med diare og oppkast med jevne mellomrom, noko som dei meiner er magasjau. men eg føler at dette ikkje er normalt og er redd for gutten min. han er snart 4 år og er ein aktiv gutt, da er ikkje mangel på det...kan dette være psykisk, han fekk for snart eit år siden ei lita søster og er nok litt sjalu til tider. og har ei litt eldre søster som snart skal begynne på skulen og får jo litt oppmerksomher på dette. Nei dette er forferdeligt vondt, håper det er noen som kan hjelpe oss med dette.

Relevante sykdommer/medisiner: gutten min bruker brykanyl og pulmucort pga astma.

Kvinne, 28 år

Svar

Situasjonen som skisseres er ikke lett å kommentere, fordi problemet er for komplekst til å kunne beskrive det tilstrekkelig med noen setninger. Jeg skal dog gjøre mitt beste for å gi deg noen nøkkelopplysninger.

Oppkast og diaré er et hyppig problem i småbarns/forskolealder. Så lenge tilstanden er kortvarig og barnet ellers har det bra, krever plagene ingen videre utredning. Infeksjoner og her gjerne virusinfeksjoner er den hyppigste grunnen. En ettervirkning av en infeksjon kan være at barna ikke lenger tåler melkesukker så godt som før. Tilstanden heter melkesukkerintoleranse (laktoseintoleranse), kan forårsake løs mage og magevond og er i de aller fleste tilfeller selvbegrensende dersom man reduserer inntak av melkesukker (melkeprodukter) i noen uker (sjelden måneder). Oppkast kan i sjeldne tilfeller også henge igjen etter en gjennomgått virusinfeksjon.

Det hadde vært interessant å få vite mer om utpreg og varighet av plagene, eller om det skjer noe spesielt før plagene viser seg. Jeg anbefaler at du skriver dagbok om symptomene, deres varighet, frekvens og lignende dette kan gi verdifulle opplysninger.

Det finnes selvfølgelig mange andre grunner til oppkast og diaré i denne aldersgruppen. Sur oppstøt (refluks til spiserøre kan fremkalle oppkast), reaksjon på matvarer og betennelse i magetarmsystem er bare noen av andre grunner til slike plager. Dette må alltid utredes skikkelig.
Hvor høy sykdomsverdi plagene har er dog avhengig av hvor ofte og hvor plagsomme symptomene er. Generelt sagt er det et godt tegn at han er aktiv og åpenbart har det bra ellers.

Du nevner mulighet for psykisk årsak. Søskensjalusi er ikke uvanlig og hver smårolling reagerer annerledes. Du kjenner din sønn best og vet om han er et heller sensibelt menneske som reagerer sterkt på forandringer. Typiske symptomer er magesmerter i slike tilfeller en noe lettere form for oppkast og kvalme kunne man også forklare på denne måten. Diaré kan derimot ikke enkelt begrunnes slik. Som sagt, en dagbok ville trolig bringe mye mer lys i saken. Hvis man ikke ser noe mønster i observasjonene, kan det jo også være nyttig informasjon. Dagbok hjelper forresten òg ved symptomer som er av organisk årsak som for eksempel reaksjon på matvarer.

Altså: Dersom hans plager er av organisk årsak er det sannsynlig at de er av forbigående og heller uskyldig karakter, fordi han ellers har det bra. Likevel, hvis han ikke blir bedre i løpet av få uker, bør du ta kontakt med lege igjen. Dersom plagene er psykisk begrunnet, har du god sjanse for å få overblikk ved registrering med dagbok. Videre tiltak vurderes i så fall av helsestasjon eller fastlege.