Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Blod i avføring til spebarn, kumelkproteinallergi?

Spørsmål

Sønnen min på 3 mnd har normal allmenntilstand, glad og ler flere ganger om dagen, ammer normalt ofte, har normalt ofte avføring og tissing, av og til har han vondt eller er litt urolig før avføringen kommer ut. Nå har det vært mye mørkt -og noen ganger slimete blod i avføringen i 12 dager i strekk. Hva kan dette være tegn på? Og hva bør jeg gjøre?

Mann 42
Svar

Hei

Det kan være normalt med spor av blod i spebarns avføring 1 gang, men slimete blod i avføringen 12 dager i strekk er ikke vanlig. Jeg har sett på bildene du har vedlagt, og det er tydelig at det er friskt blod.  Han er åpenbart ikke særlig plaget av dette uansett, du beskriver han som en tilfreds baby med fin utvikling. Likevel er det viktig å finne årsaken.

Mor ammer forteller du, og hun bør kutte alt av melkeprodukter over en periode og se om det går over. Det kan være symptomer på kumelkproteinallergi. Inntil 3 % av spebarn får dette.

Spebarn som har kumelkproteinallergi får dette gjerne tidlig, men så vokser de det også av seg vanligvis innen 1-2 års alder. Ikke bland det med laktoseintoleranse som er en reaksjon på laktosen i melka, den får barn ikke før i 6-7 års alderen. 

Mor bør holde seg helt unna melkeprodukter i minst 3 uker, men ofte vil en bedring komme før den tid. I løpet av første uken kan en forvente klar bedring, og da bør fargen på avføringen normaliseres til den klassiske sennepsgule, løse, litt kornete avføringen og slimete blod bør være borte. Hvis dette vedvarer til tross for at mor holder seg helt borte fra kumelkprodukter bør dere oppsøke helsestasjonen eller lege. Uansett er helsestasjonen en god plass å ta dette opp og følge det opp med råd og veiledning. 

Hvis denne diagnosen er rett, må barnet fortsette med kumelkfri diett også når han begynner å spise fast mat, ved tidligst 4 mnd alder. Det er også tilstrekkelig å fullamme fram til 6 mnd alder, forutsatt at babyen har fin vekst og at mor og barn er tilfredse med ammingen. Det vil være vanlig å teste ut kumelkprodukter veldig forsiktig fra 1 års alder. Hvordan en gjør dette vil helsestasjonen eller lege forklare.

Lykke til. Det er fullt mulig at kumelkproteinet er forklaringen.