Betydning av innsunken fontanelle

Spørsmål

Hei!

Sønnen min på 6 uker fikk for fire dager siden innsunken fontanelle som varte noen minutter før den igjen ble normal. Vi oppdaget dette etter at han hadde sittet ca.1 time i bilsete på kjøretur. Denne tilstanden har gjentatt seg jevnlig etter dette, flere ganger daglig. Det forekommer når han blir løftet opp fra liggende stilling.

Vi oppfatter at han har god allmenntilstand og har ikke tegn til infeksjoner. Han blir fullammet, legger godt på seg og er godt hydrert (flere tisse- og bæsjebleier i døgnet). Han er ellers kvikk med god muskeltonus.

En tilleggsopplysning er at han ble forløst med vakuum. Barnelege undersøkte han like etter fødsel og han fikk 7/10 på apgar-score like etter fødsel, og 10/10 etter noen minutter. Helsesøster oppfatter at hodet har normal form og at det ikke er noe unormalt å bemerke.

Spørsmålet er hva det vi oppfatter som trykkforandringer i hodet kan være? Og om det er noe som bør utredes? Eller om det er en normal variasjon i trykk som det ikke er grunn for å bekymre seg over? Vi skal til 6-ukers kontroll på helsestasjon neste uke - er det noe spesielt vi bør spør om og få undersøkt? Hva vil du råde oss til og hva kan være forklaringen på denne variasjonen i fontanellen?

Håpar på raskt svar!

Hilsen en nybakt mor

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Kjære nybakte mor!

Gratulerer med gutten deres!

Det er svært vanlig å ha bekymringer rundt fontanellen hos nyfødte babyer, og det er heldigvis svært sjeldent at at det er noe unormalt med fontanellen. Man er født med 6 fontaneller når man blir født, mens man bare kan kjenne to fontaneller ved fødsel. Som du sikkert vet er fontanellene områder der hjernen ikke er dekket av skallebein. For at man skal kunne komme seg gjennom fødselskanalen må skallebeinet bestå av mange bevegelige biter som kan overlappe med hverandre slik at hodet kan komme seg ut av den trange kanalen (!). Etterhvert som barnet vokser vil fontanellene etterhvert bli mindre og mindre og til slutt vil alle delene av skallebeinet gro sammen til en hodeskalle. Man skal være varsom med fontanellen på en baby; hjernen under huden er mindre beskyttet der, til tross for at det er flere lag med bløtvev og væske som beskytter den. Det man kjenne etter når man undersøker fontanellen til en baby er om den buler eller om den er veldig innsunken. Buling kan være tegn på høyt trykk i hjernen som f.eks ved hjernehinnebetennelse eller for mye væske av andre grunner. Innsunken fontanelle er et tegn på dehydrering, og er ett av mange ting man ser etter når man undersøker en baby man mistenker er dehydrert. Innsunken fontanelle uten noen andre sykdomstegn som dårlig væskeinntak, diare, oppkast osv. har ingen betydning, og ses på som en variasjon innenfor det normale. En annen grunn til at man undersøker fontanellen er for å oppdage så tidlig som mulig en fontanelle som er iferd med å lukke seg for tidlig- eller en fontanelle som lukker seg for sakte eller blir større og større isteden for å lukke seg.

Du beskriver en baby som spiser godt, legger på seg godt og gjør akkurat det som er forventet på denne alderen. Fontanellen endrer seg ettersom babyen vokser og kan også endre seg fra dag til dag. Det at du ser det tydeligst når du tar ham opp fra liggende stilling tror jeg kan forklares med tyngdekraften; huden og kroppsvevet under huden over fontanellen vil presses mer ned i oppreist stilling enn i liggende stilling. Jeg tror derfor ikke dere trenger be om videre utredning for dette. For at dere skal kunne slå dere til ro ville jeg likevel nevnt det ved neste kontroll slik at den som undersøker gutten deres kan kjenne på fontanellen og vurdere både størrelsen og utseendet ekstra grundig for dere.

Dersom det ble blødning under huden fra vakuum kan dette ta opptil 4 måneder å forsvinner, så det kan dere også få lege eller helsesøster til å undersøke dersom dette fortsatt er noe dere legger merke til.

Håper dette var til hjelp! Ønsker dere masse lykke til videre!!

Vh.

Jenny Ringnes

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Pris fra 259,-