Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Bekymring for grønn stær hos nyfødt

Spørsmål

Hei.
Vi ble nå nylig foreldre til ei lita jente.
Da hun skulle sjekkes av barnelege før hjemreise,fikk hun se 3 små pigmentprikker rundt den ene pupillen.Vi ble henvist til øyelege og var der i dag.
Netthine og rød refleks var fine.hun mente at disse pigmentprikkene kunne utvikle seg til grønstær, men hun tok en trykktest på begge øynene og alt var bra der også.vi skal til videre oppfølging om en mnd xa for ny trykk test.vi skal også få ny time til barnelege for og ta prøver av barne.hva slags prøver er det dere tar av barne og hviken samenheng har disse prøvene med grønnstær og gjøre?legen sa at det var for og utelukke andre sykdomer men fikk vell egentlig ikke noe spesifik svar på hva prøvene utgikk på..vi er jo urolige for jenta vår og håper det ikke er noe galt.som kreft? Hele svangerskape har gått fint og fødselen gikk også fint.ALT har gått fint og vært bra.

Takk for svar.
Hilsen bekymret far

Svar

Hei.

Takk for henvendelsen deres og gratulerer med ei lita jenta! Jeg skjønner godt at dere nå er bekymret fordi det har blitt funnet "pigment flekker" rundt den ene pupillen. Dere har rett og slett fått altfor lite informasjon av de som har undersøkt henne, og som følge av dette sitter dere nå og bekymrer dere forferdelig fordi dere ikke har en ordentlig forklaring på hva funnet i øyet dreier seg om. Det kan godt hende at det ikke har blitt funnet en diagnose, men dere burde iallfall ha blitt forklart hvorfor dere har blitt henvist, hvorfor jenta deres skal undersøkes igjen og hva slags prøver det er de skal ta. Dette må dere gjøre klart for legen ved neste besøk, eller kanskje det går an å ringe og få navn på en diagnose/diagnoser de utreder henne for.

Uten å vite flere detaljer eller hva legen tenker at disse pigmenterte flekkene er, blir det vanskelig for meg å gjette hva det er hun utredes for og hva dere bør (eller ikke bør) bekymre dere for. Det er ytterst, ytterst sjelden at noe slikt er et tegn på kreft hos en ellers helt frisk baby, og grønn stær er veldig sjeldent hos barn. Og det finnes heldigvis utmerket behandling for det for de få barna som er født med eller utvikler dette. Det at trykket i øyet var normalt er også et veldig godt tegn. De fleste tilfeller av grønn stær hos barn finner man ingen underliggende årsak til. Det finnes sjeldnere tilstander som kan forårsake grønn stær som f.eks. aniridi (dette er en tilstand der man mangler hele eller deler av regnbuehinnen), syndromer som Sturge-Weber syndrom, steroider under svangerskap, nevrofibromatose f.eks. Det er ikke noe av dette som stemmer med det du forteller. Symptomer på grønn stær er unormalt store øyne, øyne som renner, lys-sensitivitet og "tåkete" øyne- datteren din har ikke noe av dette heller.

Regnbuehinnen er pigmentert og kan derfor ha både fregner og føflekker slik man kan ha ellers på huden. Man utvikler vanligvis dette senere i livet, men det finnes også barn som er født med føflekker på regnbuehinnen, Fordi regnbuehinnen består av flere lag, kan man også være født med små defekter i det ytterste laget og dette kan se ut som "fregner" eller føflekker men er altså egentlig "hull" eller en mangel i det ytterste laget.

Jeg er sikker på at det er kjempevanskelig å ta det med ro i forhold til dette inntil dere har fått et endelig svar på hva det er, men jeg tror som sagt ikke det dreier seg om noe farlig. Ikke vent med å spørre om hva det er legen vil utelukke med prøvene, og hvilke prøver det dreier seg om- det er mye bedre å vite! Det at alt var bra på kontroll, under svangerskap og at hun er frisk og normal ellers peker bort fra alvorlig sykdom.

Jeg ønsker dere masse lykke til videre og håper at dere får svar på hva dette er så fort som mulig.

Mvh.
Jenny Ringnes

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-