Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Behandling med veksthormon

Spørsmål

Hei. Min sønn på 14, snart 15 har prøvd å få igjennom behandling med veksthormoner gjennom det offentlige. Han regnes for å være akkurat over grensen på høyde så vi får ikke dette igjennom. Som far merker jeg dette preger ham meget og han går og grubler og han har det ikke lett. Hans mor er ca 150cm og søstera hans er 149. Han er nå 165 men han kom tidlig i pubertet og frykter han ikke blir høyere. Han er meget kraftig og bred og er redd for å bli "firkantet". Spørsmålet nå er om det finnes private aktører som kan tilby en slik hormonassistert behandling. Han er veldig frustrert og har det ikke bra nå da han fikk avslag fra sykehuset. Om det finnes så fint om du kan navngi det private sykehuse(ne) som kan utføre slikt. Vi drar gjerne til sykehus i utlendet om det trengs. Han har satt seg veldig inn i dette og lest om bivirkninger osv men ønsker som sagt dette sterkt.

Mann 14
Svar

Hei og takk for svar. Det er ofte vanskelig å være av de korteste for unge gutter, selv om man ikke er direkte "kortvokst" etter medisinske betegnelser. Er man "kortvokst" er man under "3 prosentilen" på vekstkurven, dvs er blant de 3% med lavest høyde. De fleste som er dette er helt friske. Hvis vi ser på en vekstkurve for gutter i din sønns alder, vil han ligge på "10 prosentilen", dvs være blant de 10% på samme alder med lavest høyde. Man bruker ikke få tilbud om veksthormon om man ikke ligger under "3 prosentilen". I Norge tilbys behandling med veksthormon i enkelte tilfeller, der estimert voksenhøyde er under 160 cm for menn. Man kan regne ut estimert voksenhøyde etter "Midt foreldre høyden" hos gutter: ((mors høyde + 13 cm) + fars høyde)/2. Du lurer på om det er andre i Norge enn det offentlige som behandler, og det vil jeg tro det ikke er. Jeg kjenner heller ikke til hvordan reglene er i utlandet. Et annet viktig moment er at dette uansett kan være for sent for din sønn. Om han er gjennom puberteten er vekstskivene i knoklene lukket og det er ikke mulig med ytterligere vekst. Jeg forstår ditt ønske om å hjelpe sønnne din. Jeg vil anbefale deg å ta en telefon til legen som har gitt dere beskjed om at det ikke er mulig å få denne behandlingen i det offentlige i Norge. Da kan du spørre om det er slik at denne behandlingen lenger er mulig gitt din sønns pubertetsstadium. Det kan høres ut som om det er noe sent. Trenger sønnen din noen å snakke med om sine tunge tanker vil jeg anbefale deg å kontakte helsesøster på skolen, eller snakke med fastlegen. Lykke til! Hilsen legen