Basaliom hos 15-åring

Spørsmål

Hei! Jeg har fått nettopp vite at datteren min på 15 år har hudkreft (basiliom). Hun har hatt et sår som blødde og var betent i mer enn 3 år. Såret var undersøkt hos fastlege flere ganger. Biopsi ble ikke tatt. Til slutt ble datteren undersøkt hos hudlegespesialist. Biopsi viser at det er hudkreft i hodebunnen. Det ble skjært 8 mm hud og må fjernes enda mer. Har fått beskjed via telefon for 1 time siden. Har ikke fått mye informasjon ang sykdommen, bare at vi må møte opp igjen hos han. Det ble stilt flere spørsmål, bl a om jenta hadde vært solbrent. Jeg kan ikke si at hun var veldig og ofte solbrent. Hun har vært født og oppvokst i Tromsø. Når vi var på Gran Canaria hvert år siden hun var 9 år gammel,
,reagerte hun på sol med hovent ansikt og soleksem i ansiktet. Det har gått over etter at hun fylte 12 år... Legen sa at han er bekymret pga hennes ung alder. Hva er prognosene, fare for nye tilbakefall, spredning (hun har gått med det i minst 3år). På forhånd takk for svar! Mvh en svært bekymret mor

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.

Takk for henvendelsen din. Uff, for en forferdelig beskjed å få over telefon for dere. Ikke minst å nå skulle gå og vente på timen for å finne ut mer.

Dette er jo en svært sjelden form for hudkreft hos barn, og slett ikke en diagnose man vanligvis vurderer hos en 12-åring. Det er derfor ikke uvanlig at det går lang tid før diagnosen blir stilt.

Hos voksne er det en diagnose med veldig god prognose. Det er ikke en form for hudkreft som sprer seg til andre steder på kroppen som lymfekjertler eller andre organer, -den sprer seg kun lokalt i huden. Det er derfor heller ikke en form for hudkreft man dør av.

I den medisinske litteraturen står det at basalcellecarcinom eller basaliom som det også kalles vanligvis er forbundet med en genetisk defekt som f.eks. basalcelle nevus syndrom, xeroderma pigmentosum eller nevus sebaceus. Det kan også forekomme uten noen genetisk defekt hos barn som ofte utsettes for sterk sol (jeg kan ikke si at jeg synes tur til Gran Canaria en gang i året faller inn under dette.)
Det kan derfor hende legen ønsker å utrede noe mer i forhold til en genetisk defekt siden hun er så ung.

Behandlingen består vanligvis av at man kirurgisk fjerner basaliomet. Såkalt fotodynamisk behandling brukes også mye. Medikamentell behandling eller strålebehandling er aktuelle alternativer. Valget hudlegen tar vil avhenge av størrelsen på basaliomet, og hvor på kroppen basaliomet befinner seg.
Det hender at man ikke får fjernet alt første gang og at man derfor kan oppleve at basaliomet kommer tilbake på samme sted. Da er behandlingen fremdeles den samme og prognosen fortsatt utmerket.

Jeg vet det sikkert er kjempevanskelig å skulle slå seg til ro, men jeg håper dere ihvertfall kan ta det litt mer med ro i forhold til at dette pleier å gå veldig bra.

Ønsker dere masse lykke til!!

Vh.
Jenny Ringnes