Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Barn som er mer varme og svette i huden enn andre

Spørsmål

Hei, Spørsmålet gjelder mitt barn på drøye 3 år, men jeg er usikker på hvem jeg bør stille spørsmålet mitt til. Jeg opplever ikke at dette går under det psykosomatiske (som barnelegen har god erfaring med), og stiller derfor spørsmålet til deg. Jeg håper veldig at du kan sende det videre til riktig lege dersom du mener det er best. Svette/varm kropp: Barnet mitt har siden nyfødt av vært veldig varm, spesielt i hodet. Ved innsovning ble og blir hodet "kokt" og hen svetter en del. Hen kan ikke bruke den tynneste dyne på natt, selv på vinterstid da jeg opplever at hen "koker" inni. Når sommeren kommer, øker kroppstemperaturen hos hen, og ligger jevnt høyere enn vanlig, natt og dag. Dette er kanskje normalt? Jeg antar at veldig mange barn plages av den høye lufttemperaturen som har vært mange steder i det siste, men jeg får også bemerkninger fra barnehage om at huden nærmest koker når hen skal smøres med solkrem. De mener altså at hen er "varmere enn andre barn". På forsommeren hadde vi en episode hvor jeg opplevde at hen var overopphetet etter å ha vært ute noen timer på dagen (i skyggen). Hen fikk feber (39 grader) på kveld og natt, men var klar og i fin form til tross for ubehag fra feberen. Ingen øvrige symptomer. Feberfri dagen etter. Er det normalt at barn er så varme og svette? Vi har tenkt at regulering av kroppstemperatur kanskje ikke er ferdig utviklet, men når er det eventuelt vanlig at dette stabiliseres hos barn? Grunnen til at jeg spør, er fordi vi lurer på om det kan være underliggende årsaker som gir dette utslaget av varme og svette - eller om "noen barn er varmere enn andre". Er det eventuelt noen konkrete ting vi kan/bør sjekke? Det er et aktivt barn.

Mann 3
Svar

Hei og takk for kontaken. Slik jeg forstår lurer du på om det kan være en underliggende årsakt til at barnet ditt er svært varm i huden og svetter mye. Jeg skjønner veldig godt at du lurer på hva dette kan vœre. Først vil jeg anbefale deg å oppsøke fastlegen slik at barnet ditt kan få en undersøkelse. Det er slik at helt friske barn ofte svetter mer enn voksne. Det skal visst skyldes at de i forhold til kropps-størrelse har flere svettekjertler enn voksne. Dersom barnet svetter mer om natten kan det skyldes at barn tilbringer mer tid i "dyp søvn fasen" enn voksne -dette er perioden man ofte svetter om natten, og barn, slik du selv er inne på, har ikke fullt utviklet systemet som regulerer kroppstemperaturen.  

Allikevel, det er andre årsaker til svetting som bør utelukkes av lege. Hjertefeil er en, her tenker jeg det er helt naturlig at du tar dette igjen opp med legen. Som regel ville barnet hatt tegn på hjertesykdom ellers også som dårlig vektoppgang. Andre ting å tenke på er høyt stoffskifte. Det finnes en tilstand som kalles" primary cranial hyperhidrosis". Dette er en tilstand der nervesystemet som kontrollerer svetting er overaktivt av grunner ingen helt kan forklare. Dette kan skje over hele kroppen eller en liten del av kroppen (som f.eks, hodet/deler av hodet, hender eller føtter). Mest sannsynlig vil man ikke finne noe galt hos barnet ditt, men det er fint å få en undersøkelse. Det er stressende å uro seg også. Det vil være fint å få legen til å lytte på hjertet til barnet ditt og eventuelt ta noen blodprøver. Lykke til! Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-