image: Barn på 4 år med mulig refluks

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Barn på 4 år med mulig refluks

Spørsmål

Hei! Jeg tror min datter på 4 har refluks. Hun har gulpet hele livet. Hun har aldri klaget over smerter eller nevnt gulpingen. Hun legger på seg og har normal vekst. Det som trigger gulpingen mest har vi erfart er sukkerholdig mat, kaviar, melk og yoghurt. Prøver laktosefrie produkter nå, men gulper fortsatt etter melk og yoghurt. Hun har også spydd etter yoghurt, men kan være fordi hun spiser store mengder av det, med frokostblanding (Favorittmåltid). Store matrester kommer opp, som i dag, en fiskekakebit. Hun bare tygger den på nytt og svelger - sier ingenting. Oftest kommer bare litt syre og sterk lukt av spy.

Hun spiser godt, er i følge bmi rett innenfor overvektig. Hjemme er vi veldig opptatt av kosthold, og jeg "pakker" i henne økologiske grønnsaker, rå og dampede. Hun spiser mye grønnsaker, og lite usunn mat. Grovt brød av spelt, hjemmelaget. Det er jo syredannende i utgangspunktet (blir mer basisk dersom det tygges godt).

Vi spiser nesten ikke rødt kjøtt, bare hvit fisk, laks og litt kylling. Jeg tror på å endre kosthold fremfor å bruke medisiner.

Mitt spørsmål er om dette kan gå seg til, altså at lukkemuskelen får utviklet seg, dersom vi får ned gulpingen ved mindre måltider og bli enda mer bevisste på syredannende mat, tygging/ enzymfokus. Fastlege vil at hun prøver laktosefri tt i 6/8 uker, og hvis det ikke hjelper, prøve syredempende middel. Kan lukkemuskelen få pause og på den måten utvikle seg slik den skulle gjort for lengesiden?

Kvinne 32
Svar

Hei og takk for henvendelsen. Du gir en god beskrivelse av tilstanden til din datter. Hun har slik jeg forstår en normal utvikling og har normal vekt. Det virker som hun trives, synes ikke å ha smerter, og hun sover kanskje også godt. Slik sett ingen grunn til bekymring. Samtidig er det interessant at hun har gulpet hele livet og gjør det fortsatt. Alt fra store matrester som kommer opp, til melk og youghurt.

Fastlegen vil at dere forsøker laktosefritt og deretter syredempende middel. Det er ikke farlig og kan være indisert å forsøke dette for å se om det har effekt. Samtidig kan det også være en mulighet å be om en henvisning til nærmeste barneavdeling for en utredning.

Selv om hun ikke har synlige plager kan det være indikasjon for en utredning for å se om hun virkelig har en refluks tilstand som eventuelt gir irritasjon på slimhinne i spiserør. Det er ikke mulig for meg å si noe om lukkemuskelen mot magesekken vil lukke seg hos henne. Det må vurderes hos spesialist på sykehus om man tenker det er indikasjon for det. Jeg synes dere skal høre med fastlegen om dere kan få en henvising til barnelege for en utredning med tanke på refluks. Der vil dere kunne få en mer grundig forklaring på hennes gulping. Lykke til!

Hilsen legen

Illustrasjonsbilde øverst: Pikovit / Shutterstock / NTB