Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Barn på 15 måneder med magevondt.

Spørsmål

Hei, Datter på 15 måneder har problemer med mage, tarm. Som baby hadde hun av og til langvarige gråtetokter, men utviklet seg fint. Mekonium første levedøgn. Etter rotavirusvaksinen ble det lenger tid mellom avføringene, det tok fra 5-10 dager uten avføring. Hun var tydelig plaget av magen, mistilpass, roet seg bare i "kolikkgrep" etc, men syntes å ha de en god del bedre etter avføring. Hun ble fullammet frem til introduksjon av fast føde, etter dette ble hun veldig forstoppet. Det ble forsøkt med lactulose i samråd med lege uten at dette hadde effekt. Endte med at hun måtte tømmes på klyster på sykehus og ble satt fast på Movicol junior av barnelege (fra 6-7mnd alder), samt gitt diagnosen melkeproteinallergi. Bedring i generell trivsel og mindre mageplager etter dette, men forstatt endel oppvåkning på natt med smerteskrik, og flere ganger å måneden virkelige smerter som gjorde barnet på 7 mnd utrøstelig, hylte og kastet seg i bro. Takvise smerter som virket av sterk intensitet. Gav seg stort sett etter en stund. Etter oppstart av movicol og melkefri mme en god del bedre, men mørkegrønn ganske løs avføring som tidvis kan se nesten svart ut. Aldri fast pølseformet. Er dette vanlig? Nå er hun 15 måneder, har god sosial og emosjonell utvikling, men avflatende vektkurve, vondt av og til, lite matlyst. Kan spise litt blåbær, en halv brødskive, en banen og fire-ti skjeer med grøt, samt noen spiseskjeer med middag (+mme). Jeg undres om matvegringen skyldes at hun assosierer mat med magevondt. Nattesøvnen bedret seg etter at vi sluttet å gi movicol på ettermiddagen. Nå får hun ca en halv pose movicol om dagen. Hun kan gå to dager uten, får da normal avføring i passe pølseformet konsistens (brun), men tydelig vondt i magen dag 3. Hva kan dette skyldes? Er det vanlig at avføringen skal være så løs på movicol?Jeg har selv medfødt tarmdefekt som første til tarmslyng, kan dette være arvelig? Anbefaler du undersøkelser av tarm som røntgen, ultralyd? Veien videre? Mvh Mamma

Kvinne 33
Svar

Takk for spørsmålet. Jeg forstår godt at du lurer på om dette er normalt, og hva dere eventuelt kan gjøre. Slik jeg forstår har barnet deres fått diagnosen melkeprotein allergi ved 7-8 måneders alder. Det ble bedre med melkefri kost og Movicol. Nå har hun normal konsistens på avføringen, men har dager der hun ikke har avføring. Da har hun tydelig vondt i magen. Nå er Movicol trappet ned til kun en pose på dagtid. Hun har en avflatende vekstkurve, der hun har redusert matlyst. 


Jeg tenker at dere bør vurdere, i samråd med barnelege, å trappe helt ut Movicol. De vanligste bivirkningene av Movicol er nettopp magekramper/smerter, oppblåsthet, luft i magen og kvalme. Det kan diskuteres om hun bør gjøre en røntgen undersøkelse for å se om hun er forstoppet, men det høres ikke slik ut med det avføringsmønsteret du beskriver. Det at hun nå har noe avflating av vekstkurven høres også normalt ut for hennes alder der det å prøve ut ny mat kan være krevende. Det er vanskelig å si om hun forbinder mat med magevondt. Det kan være lurt å snakke med barnelegen om barnet ditt fortsatt har melkeprotein allergi, eller om dette er noe som igjen skal undersøkes, slik at hun eventuelt kan starte med melkeprodukter. Barn, særlig sped- og småbarn, med moderat til alvorlig atopisk eksem, har økt risiko for å utvikle melkeproteinallergi.  Blodprøver alene er ikke noe godt diagnostisk verktøy for pasienter med atopisk eksem, og barna må i mange tilfeller provoseres med melkeprotein. Dette kan du snakke med barnelegen om, og det er viktig at dere blir enige om Movicol skal trappes ut først, eller melkeprotein introduseres først. Jeg oppfatter det slik at hennes plager idag ikke er så store at man skulle tenke at dette er en annen tilstand, som f.eks.inflammatorisk tarmsykdom eller infeksjon i tarmen. Du kan diskutere med legen og høre om han eller hun synes det er nødvendig å teste for gluten allergi. 


Lykke til! 

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-