Barn og vekst

Spørsmål

Hei!!
Vi er et par som er bekymret for vår 2 år gamle datter.Hun er svært liten av vekst(78 cm og 10 kilo) , hun har hele tiden vært liten men vi har trudd hun skulle få et hopp på vekstkurven før eller senere , men nå begynner vi å bli bekymret.Far er kort(168 cm)Mor er 174 cm.Hun har etterhvert antatt en veldig mage , skikkelig kulemage som stikker ut(frem) for å si det slik.Hun spiser bra , virker å være i fin form , har veldig bra ordforråd.Kan si navn på så å si *alt* av betydning inne i huset og ute , så hodet fungerer. Hun har også påfallende lys avføring , har hatt mange måneder , lys gul/oransjeaktig.Hun ble født en måned før termin , og var liten (46 cm , 3040 g.)Har vokst sakte hele tiden.Helt siden fødselen har hun sovet lite , bra på natta , men så å si null på dagen.Jeg lurer på:Er det noe galt med henne?Bør hun undersøkes med tanke på veksten?Hva kan eventuelt gjøres?
Kan kulemagen tyde på mangelsykdommer eller noe annet alvorlig?Har ikke sett andre barn med slik mage.Er det noe galt med så lys avføring?Hun spiser variert bra , brødmat og alt av middager vi selv spiser.

Mann, 28 år

Svar

Hei - og takk for henvendelsen!
Jeg fått ansvaret fra lommelegen for å svare på denne type spørsmål, og har også konferert med lege i dette konkrete spørsmålet. Jeg er helsesøster.

Du stiller konkrete og oversiktlige spørsmål og gir god informasjon rundt det du bekymrer deg for.
Vi sier at i spebarnsalderen finner barnet sin individulelle "percentilkanal" i løpet av seks til åtte måneder. Denne kanalen følges stort sett gjennom både småbarns- og skolealderen, fram mot puberteten. Du har kanskje sett disse vekstkurvene som brukes blant annet på helsestasjonen som viser gjennomsnittet og bredden i såkalt "normal" vekst? Det er disse jeg refererer til. Du forteller at deres datter er 4 uker for tidlig født, da vil en tenke at hun har funnet sin vekstkurve innen 1 års alder.
Hun er med sine 78 cm godt under nederste kurve, (2,5 percentilen). Det høres ut som hun har vokst sent, men jevnt hele tiden. Og dette er det viktigste - at man ikke skjærer ut av sin egen kurve for å si det slik, og vokser i sitt eget "riktige" tempo. Imidlertid er hun akkurat passe stor i vekt - sett i forhold til lengden.
Det kan være ulike årsaker til forsinket vekst. Dere bør følge lengdeveksten hennes regelmessig, og jeg ville nok kontaktet fastlegen for henvisning til barnelege for utredning. Det synes tvilsomt at man kan gjøre noe for å øke lengdeveksten hennes i dag - når hun kun er 2 år, men man kan i hvert fall utrede dette for å se om det har noen årsak - og følge dette framover.
Forøvrig blir barns lengde gjerne et snitt av foreldrenes lengde.
Du forteller at hun er helt på topp i utvikling som språk o.l. Dette høres jo fint ut.
Avføringen - farge er man ikke alltid så opptatt av. Det vil være mer interessant å vite om hun går på do regelmessig? Helst hver dag. Har hun noe plager når hun har avføring? Smerter i denne forbindelse? Lukter den spesielt vondt? Diarè? Hvis avføringen imidlertid er kitt-farget eller helt svart, bør lege kontaktes. Avføringen gjør meg altså ikke bekymret.
Magen - jeg opplever vel at endel småbarn i den alderen har litt kule-mage, og det vekker ikke spesiell bekymring hos meg. Du spør om dette kan tyde på mangelsykdommer. Som symptom alene, tenker jeg ikke det. Se i forhold til avføringen som beskrevet ovenfor, du forteller også at hun har god appetitt, spiser variert osv. Ikke noe spesiell mat hun reagerer på?
Konklusjon: Jeg ville fått henne henvist til barnelege som vil følge lengdevektsten og utrede dette. Dette er rutine for barn som ligger under 2,5 percentilen, og ikke fordi jeg mistenker noe spesielt galt.

Lykke til videre!