Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Barn med halsvondt og kløe i halsen

Spørsmål

Hei, Min sønn på 6 år har den siste måneden klaget over at det gjør vondt i halsen og av og til at det klør bakerst i munnhulen. Vi trodde i begynnelsen det dreide seg om allergi ifm mat, og vi har derfor forsøkt kartlegge hva han har spist i forkant samt tatt allergitester. Vi har ikke funnet noe spesielt han reagerer på, og i tillegg slår generelle allergiprøver kun ut på katt / hund, som han heller ikke var sammen med da plagene startet. Plagene kan komme i etterkant av å ha spist, men det har også kommet før frokost. Han er en gutt som kan kjenne seg mye stresset, både ift prestasjon, men også kan han bli veldig stresset av ting han planlegger som han ikke får fullført. På grunn av dette har vi også lurt på om det kan skyldes en slags angst, og han bekrefter selv at det kan ha med vanskelige følelser å gjøre. Men samtidig ser jeg at det kan oppstå når han tilsynelatende har det veldig fint og er oppslukt i noe han liker. Han hadde en del refluksplager som baby, og også for noen år siden klaget han over det vi antar var sure oppstøt. Dette har gått seg til, og han sier selv han ikke har noen plager med det nå. Jeg (mor) har selv periodevise refluksplager. Når jeg spør helt spesifikt hvor han får vondt, peker han ca der strupehodet er (midt på og ikke ut mot mandlene). Han har vondt ca 20-30 minutter når det skjer, og det skjer ca annenhver - hver tredje dag. Etterpå sier han det blir helt borte. Men når det står på, sier han at det er vondt å spise / drikke, og at det kjennes ut som det gjør vondt å snakke. Man ser ingenting på han, annet enn at han har ubehag (strekker halsen opp feks). Han både snakker og puster fint, men sier selv at det kanskje er litt vanskelig å trekke inn nok luft. Vi er veldig usikre på hva dette kan være og hvordan vi skal håndtere det. Av lege har vi fått epi-penn, men selv har jeg mine tvil om at det dreier seg om en allergi, da det kommer virkelig i alle mulige settinger og med / uten mat.

Mann 6
Svar

Hei, takk for en fin beskrivelse av din sønns plager. Han har altså hatt plager den siste måneden av vond hals, kløe, opplevelse av noe vansker med å trekke luft inn, samtidig vondt å spise/drikke og snakke. Det kommer annenhver- hver tredje dag. Dere har utredet med tanke på allergi uten sannsynlige funn. Tidligere har han hatt refluksplager, men det oppleves ikke slik av han nå.

Det er fint at han har blitt undersøkt av lege, der man ikke har funnet noe galt. Vond hals skyldes som regel en infeksjon, det er ikke aktuelt hos din sønn høres det ut som. Han ville da vært rødt i halsen og hatt forstørrede lymfeknuter på halsen, noe legen ville ha oppdaget. Andre årsaker til vondt i halsen kan være refluks, halsbrann, men den er da meget uttalt, og ikke vanlig hos så store barn som din sønn. Jeg kan ikke utelukke dette, så det kan være lurt å snakke med legen om dette, om dere ikke allerede har gjort det.

Du har tanker om at det kan være angst. Det er godt kjent at en følelse av en klump i halsen kan være tilstede ved angst, det har til og med et eget medisinsk uttrykk, globus. Det er derfor fint å ha med seg at ulike typer stress hos barn kan arte seg slik som du beskriver hos sønnen din. Men, jeg tenker at det er viktig at dere først kjenner dere trygge på at sønnen din ikke har en medisinsk årsak til plagene sine. Det er svært lite trolig med undersøkelser som dere allerede har fått gjort. Jeg synes du skal spørre legen din om det er noe mer som bør undersøkes. Om det ikke er behov for dette tenker jeg at dere bør tenke over, igjen, om det er noe i sønnen ditt sitt liv som er utfodrende. Det kan være forskjellige ting, som å starte på skolen, finne seg venner, forsøke seg på aktiviteter, klare seg på egenhånd, sykdom eller annet stress i familien, eller annet. Det er ikke sikkert dere finner noe helt konkret, men at det, slik du beskiver, er noen barn som kjenner mer på ulike former for stress enn andre. Det er flott at du har observert dette, og dermed kanskje kan ha det rolig og forutsigbart for sønnen din fremover, så godt det lar seg gjøre. Når du kjenner deg trygg på at det ikke er noe galt som skal behandles, skal dere ikke lenger kommentere din sønns reaksjoner knyttet til halsen, men forsøke å overse de, eller kun kommentere og trøste kort; "Ja, jeg ser at du har vondt, men vi vet at det snart blir bedre", feks.

Lykke til fremover, mest sannsynlig vil plagene forsvinne etter noe tid.

Hilsen legen