Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Barn med barneepilepsi eller Rolandisk epilepsi

Spørsmål

Hei Jeg har en sønn på 9 år som har epilepsi Rolandisk spikes. Han hadde 3 anfall fra desember til februar. Nå har han hatt 2 anfall siste uke. Jeg vil gjerne komme i kontakt med en spesialist på epilepsi. Vi bor i Finnmark. Her er det ingen hjelp å få. Har filmet anfallene. Anfallene vare opp mot 20 minutter. Vi merker markant adferd endring dagene etter anfall. Veldig følsom. Hissig. Konsentrasjonsvansker. Bør han begynne med medisiner? 5 anfall på 10 måneder. Kan det være farlig? Kan han få skader i hjernen? Kan adferdendring bli varig?

Mann 9
Svar

Dette tenker jeg ikke at dere skal gå å bekymre dere for alene. Jeg forstår at dere bor i Finmark, men sønnen deres har vært utredet på en barneavdeling med kompetanse innen epilepsi vil jeg tro. Jeg vil først nå anbefale dere å be fastlegen om å ta kontakt med de som har satt diagnosen, og be om en ny time der. Dette bør være en barnelege med erfaring med epilepsi. Dersom det ikke er nærmeste regionale sykehus, som feks Tromsø, kan dere spørre fastlegen om dere tenker dette er nødvendig, eller dere kan be fastlegen deres ta denne vurderingen. 


Hva gjelder benign (godarted) barneepilepsi eller Rolandisk epilepsi har denne god prognose. Innen 16 års alder er dette borte hos alle, uahengig av behandling. Men, ved hyppigere og kraftigere anfall må man vurdere forebyggende behandling. Dette må avklares med barnelegen som har stillet diagnosen, eventuelt en henvisning til nærmeste regionale sykehus. Barn med denne formen for epilepsi har en normal utvikling, så dere skal ikke uroe dere. Samtidig tenker jeg at det er viktig at dere får god informasjon og en ny vurdering da dere også opplever at han er preget av anfallene. Region sykehuset bør ha  spesialister innen barnenevrologi, og disse kan mye om epilepsi. 


Lykke til! 

Hilsen legen