Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Baby; Urinveisinfeksjon eller ikke?

Spørsmål

Min sønn som er syv mnd gammel har siden han var ca fire-fem mnd gammel grøsset/ristet rett før urinering. Jeg har forhørt meg ang dette med helsesøster og barnelege og ingen av de visste årsaken til dette. Urinen er lysegul og jeg synes det lukter litt stramt. Jeg kjøpte en urinveisinfeksjon selvtest som man klistrer i bleia, og denne viste forhøyet leukocytter. Betyr det at barnet har uvi? Barnet er forkjølet og hadde lett feber her en natt, dersom det har noe å si. Han er ikke slapp, men er lett irritabel(kan være pga slim i halsen som plager han)

1) På bakgrunn av det jeg har forklart har han uvi?
2) Er det farlig for baby å ha uvi?
3) Hva bør vi gjør videre?
4) Jeg leser at alle babyer under seks mnd skal legges inn ved mistanke om uvi, barnet mitt har vist ubehag ved urinering siden han var fire-fem mnd. Bør han legges inn?

Jeg har også et annet spm. Siden han var fire mnd har han hatt en slags "kul" på yttersiden av høyre øye. Når man tar på "kulen" kjennes det ut som man tar på en blodåre. Denne "kulen" er ikke alltid synlig, men dukker opp flere ganger ila dagen. Den har holdt seg stabil frem til nylig. Nå ser jeg antydning til at samme "kul" dukker opp på nedre siden på yttersiden av høyre øye. Det venstre øyet ser normalt ut, uten slik hevelse. Jeg har forhørt meg igjen med mange leger og ingen vet hva det er. Jeg blir fortalt at det er sikkert ingenting. Men jeg klarer ikke å riste av meg denne ekle klumpen jeg får i magen hver gang jeg ser "kulen" på øyet og er engstelig om set kan være noe alvorlig. Hvem kan vi henvende oss til for utredning? Fastlegen vår er ikke flink. Er dette hudlegens spesialitet eller noen andre? Vi drar gjerne privat bare vi får hjelp.

Jeg legger ved bilde av både selvtest resultat og bilde av "kul"

Svar

Hei.

Jeg skal prøve å svare på dine spørsmål ett av gangen nedenfor:

1) På bakgrunn av det jeg har forklart har han uvi?

En kan ikke konkludere med det her og nå, ut fra dette. Lever inn urin fra en urinsamlepose til fastlegen, som så sender urinen til dyrkning på et mikrobiologisk laboratorium, så får du et sikkert svar på dette. Og det er et 100% sikkert svar du skal ha, enten det bekrefter eller avkrefter UVI.

2) Er det farlig for baby å ha uvi?

Det er ikke slik at det uten videre og alltid "er" farlig, men poenget er at det skal behandles om det påvises, for det har potensiale i seg til å gi komplikasjoner i form av nyrebekkenbetennelse og i verste fall sepsis. ("blodforgiftning") Det er selvfølgelig sjeldent, men en teoretisk risiko, som forøvrig også finnes hos voksne.

3) Hva bør vi gjør videre?

Et veldig enkelt og klart svar: Dere skal ikke leve i uvisshet om barnet har eller ikke har urinveisinfeksjon. Det er det nemlig enkelt å finne ut av, som ovenfor beskrevet: Urin til dyrkning bekrefter eller avkrefter diagnosen. Det er verd å påpeke at dette ikke er noen vanskelig diagnose å stille, eller at det er lett å overse den, og der finnes heller ingen "tvilstilfeller" eller usikkerhet: Enten har man det, eller så har man det ikke. Har han det, så skal han behandles, og da blir han frisk av det. Der er ikke noe annet dere kan eller skal gjøre, utover det å få urin til dyrkning nå. Hjemmetester med stix kan indikere det ene og det andre, men gir ingen 100% sikre svar i noen retning, derfor er det ikke slik dere skal håndtere dette fra nå av.

4) Jeg leser at alle babyer under seks mnd skal legges inn ved mistanke om uvi, barnet mitt har vist ubehag ved urinering siden han var fire-fem mnd. Bør han legges inn?

Dette spørsmålet skal kun stilles dersom urinveisinfeksjon påvises. Det er med andre ord for tidlig nå stille spørsmålet nå, før du vet om han har UVI eller ikke. Etter gjeldende anbefalinger skal alle under 3 mnd med mistenkt UVI innlegges på sykehus. Ellers er det almentilstanden som avgjør. Dvs om han er medtatt, har feber, er uttørret osv., altså slik en vurderer alle andre pasienter også, når det gjelder sykehusinnleggelse eller ikke. Denne vurderingen vil legen hans gjøre for dere, dersom urinveisinfeksjon blir påvist.

Videre kan jeg kommentere at lukten av urin ikke er noen god indikator på om en har urinveisinfeksjon eller ikke. Og "grøssingen" ved tissing er ikke et symptom på noe som helst, men et normalfenomen og en refleks, som mange mennesker vil nikke gjenkjennende til. Det har ingen årsak, som så mye annet med kroppen.

Når det gjelder hevelsen ved siden av guttens øye, så kan jeg ikke si noe om eventuelle årsaker via et fotografi. Skulle en ha mulighet for å si noe om det, måtte en i det minste ha muligheten til å kjenne på kulen. Det at den ikke er der hele tiden, men kommer og går, betyr ihvertfall at det ikke er en kreftsvulst, for å begynne i den enden. Kreftsvulster vil jo ikke komme og gå. Skulle jeg gjette, men dette er altså ingen diagnose, så måtte det bare være en væskeansamling / hevelse uten hverken årsak eller betydning. Det ta de leger dere har vært hos, sier noe av det samme, kan jo bety at det faktisk er korrekt, at det er "ingenting". Det kan og skal jeg selvfølgelig ikke påstå noe om, men det er klart mulig. Det er ikke slik at alt man kan se og observere, betyr sykdom.

Du spør om hvem dere kan henvende dere til for å få svar på hva dette er eller ikke er. I utgangspunktet så er fastlegen korrekt svar, men du er jo ikke fornøyd med fastlegen deres. Da ser jeg ingen grunn til at dere skal fortsette å ha en fastlege du ikke har full tillit til, for da er noe av poenget med en fastlege borte. Du sier at dere kan bruke privat legetjeneste om nødvendig, men til det kan jeg si følgende: Tilnærmet alle almenleger ER jo privatpraktiserende leger, i motsetning til f.eks. sykehusleger, som er offentlig ansatte. Og aller viktigst: Hvorvidt en lege driver sin legepraksis som privatpraktiserende eller om vedkommende er ansatt, sier overhodet ingenting om hvor dyktig legen er. Det sier utelukkende noe om hvor legen får lønnen sin ifra. Dette til orientering, slik at du ikke tenker at du får "bedre lege" om du evt betaler mer.
Svaret på hvem du skal oppsøke for å se på dette, er at du enten får en annen almenlege til å undersøke dette, eller en barnelege. Hudlege er ikke riktig instans, jfr ditt spørsmål. Hvorvidt du da skal la fastlegen henvise han til en barnelege, eller om du oppsøker en helprivat barnelege selv, uten henvising, betyr ingenting i forhold til kvaliteten på legetjenesten du får.

Jeg tenker at det er svært viktig at du i det minste får et klart svar på om dette er et sykdomstegn eller ikke, for det er jammen ikke noe godt å leve i uvisshet når det gjelder sine små barn. Fastlegens noe uklare uttalelse om at det "sikkert ikke er noe", er ikke tydelig nok, og det er derfor du nå forblir usikker, tenker jeg. Hvis dette ikke er et sykdomstegn, hvilket er fullt mulig, så skal aktuelle lege fortelle deg akkurat det tydelig, f.eks.: "Dette er ikke sykdom, men en alminnelig hevelse / væskeansamling uten betydning eller årsak", -om nå det er det som er tilfellet her. For da vil du slippe å spekulere videre på dette.

Håper at svaret og rådene er til nytte. Lykke til!