Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Baby, soverutiner, nattamming.

Spørsmål

Hei, har ei datter på 3,5 mnd som fullammes. De første 7 ukene hadde hun snudd døgnet og sovnet rundt 07 på morgenen. Vi la oss tidligere, men hun lå for det meste å spiste i timesvis før hun sovnet og ble da tilslutt ammet i søvn. Plutselig begynne hun å ta kveld rundt 01, og jeg fortsatte å amme henne i søvn for å opprettholde denne «gode» trenden. Der er vi fortsatt, og jeg ønsker nå å innføre litt nye rutiner da hun nå er blitt over 3 mnd. Hun våkner ofte om natten, i snitt hver andre time. Det virker som hun plages litt med luft og våkner av dette, så forsøker å se det litt an men det ender vanligvis med amming. Unntaket er netter hvor hun er utilfreds på kvelden og sliter seg ut, da kan hun sove opp til 4 timer den første perioden. Vi tar kveld rundt 23, og da ammes hun i søvn - det kan blir 23:30 eller 01:00 avhengig av når siste dupp er. Hun sover 4 eller 5 dupper i løpet av dagen, alle er rundt 30 min med unntak av dupp 2 som ofte varer lengre om vi triller. Hun må bysses eller ammes i søvn på dagen for det meste, om hun er veldig trøtt sovner hun av seg selv. Hun bruker ikke smokk, vi forsøker fortsatt å gi den for tenker den kan hjelpe innsovningen. Ønsker råd til soverutiner og nattamming.

Kvinne 35
Svar

Hei.


Her er svaret som helsesøster Karina Flem Barexstein har skrevet til deg: 


"Hei og takk for henvendelse

Jeg sier alltid at en kan ikke forvente særlig rutiner på babyen den første tiden, det meste blir på babyens premisser, som mat og søvn, det må tilpasses babyens behov. Og det må legges tilrette for tilstrekkelig søvn også. Søvnbehovet og søvnvanene varierer også fra baby til baby helt fra starten, så vår oppgave er å lære vår baby å kjenne og lære å tolke akkurat mitt barns signaler, hva slags gråt er dette, hva trenger hun nå, er det mat eller søvn eller kanskje bare litt nærhet og kos eller rett og slett en promp som må ut. Mange har varierende grad av umoden tarm, i hvert fall de første 6 ukene, de trenger å venne seg til all denne maten som skal gjennom fordøyelseskanalen, og de fleste har noe utfordringer med luft iblant. Jeg har også vært borti at veldig hyppig amming, for det er jo lett for oss å tilby brystet når barnet ikke er tilfreds, kan gi utfordringer med magen. 

Selv om en ikke kan forvente rutiner, kan en legge litt tilrette for det. Fx om babyen snur på døgnrytmen, og kanskje sover 4-5 timer midt på dagen, kan en vurdere å vekke babyen etter 3 timer med søvn og se om et stell og litt prat kan gjøre henne våken og klar for mat igjen. En kan tenke at jo mer mat barnet får i seg ila de voksnes våkentid, jo bedre ligger det tilrette for mindre mat om natta og dermed mer og bedre søvn for både store og små.

Dette er ikke nødvendigvis et mål å jobbe mot, men det er endel foreldre som sier de synes det er viktig med nattesøvn, de trenger det og de blir kanskje veldig sliten av mye nattevåk, forresten så gjelder jo dette de fleste av oss, men for noen er det viktigere. 

En annen ting er dette med å amme barnet i søvn. Det er klart at ammende barn er lykkelige med brystet i munnen, og mange sovner sånn. Det er ikke noe galt i det og en gjør overhodet ikke noe galt som foreldre ved å gjøre det. Men en kan tenke at et barn som vanligvis sovner med brystet i munnen, vil kople mat og søvn sammen, og be om brystet også når barnet egentlig bare er trøtt. For det er slik hun har lært det. 

Om barnet tar smokk, så opplever nok mange det noe lettere å roe barnet. Men det er ikke alle som vil ha den smokken, dette sugebehovet er ulikt, selv har jeg et barn som elsket smokken og et barn som aldri ville ha den. Den som ikke ville ha smokken, var til gjengjeld veldig glad i brystet..

Du sier ikke noe om veksten, jeg forutsetter derfor at hun vokser tilfredsstillende. Fin tilvekst er et godt tegn på trivsel hos barn den første tiden. 

Se for deg at et barn sovner til brystet, og så klarer du å legge henne sovende ned og hun sover litt videre, men så våkner hun igjen og krever brystet på nytt; det er ikke så rart, for hun sovner i visse omgivelser og våkner i helt andre, dermed vil hun ha det kjente deilige brystet i munnen for å sove videre. Iblant sier jeg at det er mest på film og i eventyrene at babyer sovner tilfreds og mett og fornøyd i egen seng av seg selv, oftest er det ikke så lett. Men når det kjennes viktig for foreldrene, så er det viktig å legge tilrette for dette. Men det er ingenting galt ved den rytmen dere har hatt, det er vi voksne som merker det, babyen deres er fornøyd når hun får det hun trenger, enten det er dag eller natt. 

Og det er jo sånn at i starten kan det være helt fint og til og med deilig når barnet sovner til brystet, men kanskje ikke like greit når hun som 3-4 mnd gammel krever det samme.  

Barn liker forutsigbarhet, også helt fra de er små. Forutsigbarhet gir trygghet. Og det er fint for mange av oss foreldre også å ha noe rutinepregede hverdager i livet med små barn. For eksempel skille på dag og nattesøvn, ift mørkere og kaldere rom om natta, synge faste nattasanger, kanskje bade om kvelden om barnet blir rolig etter bad. Det er ikke nødvendig å bade barnet hver dag de første månedene, kanskje bare 2 ganger i uka den første tiden. Men noen barn liker det veldig godt, og kanskje det er en særlig fin stund mellom foreldre og barn, så da kan en jo gjøre det noe oftere. 

Ellers er jo din jente snart stor nok til å begynne helt i det små med fast mat. Retningslinjene er klare på en en gjerne må fullamme til 6 mnd fremdeles, så lenge mor og barn er tilfreds med det. Men det er større fokus nå på å ta en forsiktig og gradvis tilvenning og amme mens en introduserer ulike matvarer, gjerne minst hele første leveår. Dette snakker vi mye om på helsestasjonen, og ved 4 mnd tar vi opp dette med kostintroduksjon, siden det er tidligste alder å starte med fast føde. I denne forbindelse er det noen som jobber opp en god grøtporsjon om kvelden frø legging, med det mål at babyen skal bli ordentlig mett og sove bedre. Det anbefaler jeg ikke, start med fast føde, som grøt eller litt potetpure, tidligere på dagen, det er ikke greit å skulle fordøye det eneste faste måltidet du får inn i nattesøvnen, det kan fort virke mot sin hensikt.

Håper du fikk noen tanker om veien videre, jeg håper dere kommer til å kose dere masse, og jeg oppfordrer til masse spørsmål og tett kontakt med helsestasjonen. 

Lykke til:)

Vennlig hilsen Karina Flem Barexstein, helsesøster.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-