Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Baby med feber og dårlig matinntak

Spørsmål

Hei. Har ei datter på 9 mnd som nå har hatt feber på 40 i 3 dager og med paracet går den ned til 38.8. I dag ble hun marmorert i huden og Hadde ikke hatt tisse bleie på 18 timer. Vert hos legevakt 2 ganger,crp under 5. Og ble tatt en hb som enten var 2.2 eller
22 eller12.2 veldig usikker på hva tall han snakket om.ble sendt hjem for og observere.
Veldig redusert og nedsatt allmenntilstand.
Men burde en ikke bli lagt inn da?

Så har ett par spørsmål til. Hun kaster opp innimellom,det kan gjerne gå 1 dag,1 uke og noen timer i mellom de store mengdene oppkast. Hun er stort sett fin i formen etter på. Hva kan det være? Kan det være noe hun ikke tåler?

Så om nettene noen ganger hikser hun veldig,akkuratt som etter når d har hatt kraftig grining. Dette kommer midt på natten når hun sover,sist gang holdt det på i 1 time . Å inni mellom ser det ut som hun stopper og puste å hiver litt etter pusten,å puster som normalt igjen etterpå. Hva kan det være? Min fastlege ante ikke.
Hun har også fått 2 klumper i brystene som er bevegelige. Legen hennes trodde det kanskje var hormonelt. Sluttet å amme når hun var 12 uker. Hva kan alt dette være? Kan det ha en sammenheng? Er veldig bekymret over lille jenta mi.

Svar

Hei, takk for gode spørsmål om datteren din.

Du beskriver at hun har vært syk med feber i tre dager. Du har tatt henne med til legevakten for undersøkelser, og blitt sendt hjem for å observere henne selv om hun er svært redusert. Undersøkelsene du beskriver fra legevakten, med CRP under 5 og Hb som nok må ha vært 12,2, er normalt og fint og tilsier at hun nok plages med et virus. Da er behandlingen primært å lindre plagene hennes inkludert feberen, samt å passe på at hun tar til seg nok næring og væske.
Du har brukt Paracet og sett at feberen går noe ned. For små barn som datteren din er det viktigste å se til at de tar til seg nok væske til å holde urinproduksjonen oppe; det ser vi lettest som at de har fuktige bleier - minst en gang i døgnet. Datteren din var på et tidspunkt også marmorert; det er ikke helt uvanlig hos småbarn, og ses ofte forbigående for eksempel når feberen stiger.
Paracet lindrer ofte ubehag hos små barn slik at det er lettere å få i dem mat og drikke når medisinen virker som best - gjerne en times tid etter at du gav den. Dersom hun da tar til seg tilstrekkelig, kan det ofte være greit å se an situasjonen hjemme selv om barna er redusert mellom dosene. Det er imidlertid ikke uvanlig hos små barn at man ikke får feberen helt ned med bare Paracet, da kan man forsøke å gi litt Ibux i tillegg, enten samtidig med Paracet eller annenhver gang - følg instruksjonene på pakkene! Min erfaring er at det da også er lettere å få i barna nok mat (og sove).

Datteren din kaster opp innimellom, men er fin i formen. Det kan ha ulike årsaker, og det behøver slett ikke være oppkast selv om det ser slik ut. Som du nevner, kan det være at det er noe hun ikke tåler; hos en del små barn som reagerer på melkeproteiner kan man se at de gulper mindre etter å ha endret kosten. Hos datteren din er det imidlertid mer sjelden, og det er da mer sannsynlig at hun har en del luft i magen som hun ikke har rapet opp, eller at hun har spist litt for mye; det er så mye lettere å spise mat fra flaske, at noen barn spiser litt raskere enn de bør når de slutter å amme.

Om nettene hikster datteren din av og til, og hun kan ha uregelmessig pust med noen små pauser. Det behøver slett ikke være noe unormalt; særlig de minste barna kan ha litt uregelmessig pust både i våken og sovende tilstand. Vi ser imidlertid oftere slike pustepauser i forbindelse med luftveisinfeksjoner, når det er litt trangt i luftveiene. Drømmer eller overganger mellom dyp søvn og oppvåkning vil nok også gi endringer i pustemønsteret. Kanskje du kunne filme en episode for å vise den til legen din?

Små klumper, rundt brystvortene hos spedbarn er oftest hormonelt utløst. Følg litt med på dem over tid, gjerne ved å måle eller ved å ta bilder, så blir det lettere å vurdere dem for helsestasjonen eller fastlegen dersom de ikke går helt tilbake.

- Det er flott at du er så oppmerksom og bryr deg om datteren din, du er det kjæreste hun har! Håper svarene var til hjelp.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-