Atopisk

Spørsmål

Hei
Har en datter på 5 år( 111cm høy, 18 kg) men konstante forkjølesessymptomer i vinter halvåret, var sånn i fjor også:(, som oftest uten feber, men tett nese. Fikk ventoline av fastlege sist, fordi han mente det var forkjølelsessastma? Synes det er grusomt mye, gått 5 dager uten tett nese nå, og nå begynner det igjen! Sånn holder det på til mars ca, vår og sommer er som regel fine!. Tok litt blodprøver ifjor, i forbindelse med utredning av glutenallergi( slitt masse med magen), som da var lett forhøyet. Resten av blodprøvene var fine, bortsett fra forhøyet trombocytter, den var oppi 700 på det høyeste og vi sjekket dette gjevnlig, men prob var jo at hun var forkjølet hver gang( og har skjønt at trombocytter kan øke da?), sist sjekket vi i feb/mars, da var den 500. Vi begynte på glutenfritt, og gått opp 3 kilo siden januar 16, spiser kjempe godt, masse energi!. Legen sa jeg skulle gi ventoline når hun er forkjølet og når jeg merker hun begynner å bli det? Og siden det er så hyppig, så vet jeg ikke om jeg skal bruke det hele tiden ? Lese på nettet er jo direkte skummelt, så prøver meg her istedet, blir jo redd for noe alvorlig :(. Har også noe vorte liknende prikker på hendene,( kommer å går ofte),men ikke søkk i seg, og de er rød og noen hudfarget, ikke i klaser, og midt på hånden og på fingrene. Trodde dette var typisk for barn som nettopp har startet i bhg? Hun begynte da hun var 3 år.

Kan legge til at hun har veldig tørr hud, smører med fet krem og også krem mot atopisk eksem når det er ille.
Min lille søster hadde barneastma og atopisk .

- Tar tran hver dag.
- vi har en liten hund ( chihuahua, og en golden hos mamma og pappa )

-Hva kan disse forkjølelsene skyldes?
- forhøyet trombocytter, hva kan det skyldes?
-er dette tegn på nedsatt immunforsvar?

Svar

Hei! Jeg forstår at dette er slitsomt. Du beskriver et nokså klassisk bilde av atopis eksem og reaktive luftveier. De fleste symptomene passer ganske godt sammen. Atopisk hud er nært korrelert til astma og jeg vil tro at hun har en slik komponent. Det er vanlig med hyppige infeksjoner. Det bør vurderes om hun i tillegg bør ha en kortison inhalasjon. Henvisning til barnelege er god ide. Trombocyttallet kan bli forhøyet ved kroniske betennelsestilstander, men veldig uspesifikt. Det er ingen markør som sier noe om alvorlighetsgrad mm. Du må ikke bekymre deg for alvorlig underliggende sykdom. Dette er vanlig bilde og det positive er at hun vil kvitte seg med mye av plagene når hun blir eldre. Mitt beste tips er å få en barnelege til å følge henne opp som har kompetanse på allergi. Ventoline brukes kun som behovsmedisin, dvs ved plager fra luftveiene. Du kan stoppe når hun er i bedring. Kortison inhalasjon kan derimot brukes fast og som forebyggende. Prikkene hun har på hånden kan se ut som vorter, men hånd/ fot og munnsykdom kan også være aktuelt. Dette gir seg vanligvis uten noen behandling.