Astma og luftveisinfeksjoner

Spørsmål

Datteren min på fem år, har i de siste par årene hatt hyppige luftveisinfeksjoner som ikke går over. I friske perioder er hun aktiv, i godt humør og har normal temperatur, men disse periodene er sjeldnere nå enn de dårlige. Generelt nå har hun en temperatur som i løpet av dagen øker til 38,5, hun er sliten og irritabel, sover dårlig, kontinuerlig tørrhoste, klager over at det er vanskelig å puste, er ofte blek og blå rundt øynene. Klarer ikke å være i barnehagen. Kvalm. Kaster opp slim når hun har omgangssyke. Småforkjølt hele tiden. Luftinfeksjoner setter seg i brystet og kommer ofte. Fastlegen tok en pustetest, som ikke var perfekt, men hun er litt liten for den. De fant imidlertidig ikke typisk astmakurver. Ble satt på allergimedisin i noen uker, null effekt. Fastlege mistenkte da reflux, som ble utelukket med 24 timers ph test på sykehuset. Ble også testet for cøliaki. Negativ. Kan det være en lettere form for astma som utløser ubehaget? Hun vantrives veldig og er sliten og irritabel mestparen av tiden.

Svar

Hei.

Takk for henvendelsen din. Hyppige luftveisinfeksjoner med hoste skyldes vanligvis forkjølelsesvirus som herjer spesielt på denne tiden av året. Barn på din datters alder kan ha opptil 10 forkjølelser i året uten at dette er unormalt, og for mange oppleves det som en eneste lang forkjølelse fra senhøsten til våren. I deres tilfelle dreier det seg derimot om andre symptomer enn bare "vanlige forkjølelses-symptomer" med kvalme, pustevansker, tett i brystet osv., så jeg er glad for at hun har begynt en utredelse for dette.

Av mulige årsaker tenker jeg at dette kan være:
1. Astma -tetthet i brystet, dårlig søvn og kronisk tørr hoste kan være tegn på astma. Det er nærmest umulig å teste dette med en pustetest hos så små barn. Jeg ville diskutert med legen om hun kunne prøve astma-medisiner en periode for å se om hun blir bedre. Astma-medisiner vil som regel innebære inhalasjon av to ulike medisiner- en som virker umiddelbart, og en som inneholder steroider og tar lengre tid før man ser forbedring. Du sier ikke noe om at hun har piping i brystet eller puster raskere enn normalt- dette er to andre kjennetegn ved astma.

2. Post-nasal drip eller slim fra nesa som kontinuerlig drypper ned halsen og virker irriterende. Dette kan igjen føre til kronisk hoste. Post-nasal drip kan skyldes hyppige forkjølelser eller allergier og blir ofte bedre etter noen uker med nesespray/allergimedisiner. Du nevner ikke hvilke medisiner hun ble satt på- ofte trenger man både en antihistamin tablett pluss en nesespray med steroider og prøve dette i 3-4 uker før man ser forbedring. Denne diagnosen stemmer derimot ikke i fht. til at hun opplever tetthet i brystet / vanskeligheter med å puste, men det er mulig hun har dette i tillegg til astma.

3. Refluks. 24 timers pH måling kan ikke utelukke denne diagnosen med sikkerhet. Dersom legen mener hun har symptomer som stemmer med refluks kan det være verdt et forsøk med refluks-medisiner i et par uker for å se om dette forbedrer symptomene, eller evt. rådføre seg med en gastroenterolog hvis legen synes symptomene stemmer best overens med refluks, og ikke astma eller noe annet. Det kan være veldig vanskelig for et barn å uttrykke akkurat hva de føler i fht. refluks. Man kan føle seg kvalm og ha brystsmerter som oppleves som "vanskeligheter med å puste". Man har derimot ikke feber ved refluks.

Basert på det du forteller meg er det mest nærliggende å mistenke at hun har astma som forverres/utløses av forkjølelse, og at hun oppleves som syk så ofte fordi hun i gjennomsnitt har 8-10 forkjølelser i året som er verre og varer lengre når man i tillegg har astma. Jeg har derimot ikke mulighet til tilleggsinformasjon eller til å undersøke henne, så dette kan det godt hende legen hennes ikke er enig i.

Hun bør også få sjekket oksygen-nivået i blodet hvis dette ikke har blitt gjort (det kan gjøres ved å feste en liten oksygenmåler til fingeren). Det kunne kanskje også vært greit med et røntgen-bilde av lungene, samt blodprøver (infeksjonsprøve og blodprosent).
Dersom problemene forverrer seg til tross for at dere evt. prøver astma medisiner eller refluks medisiner, bør hun nok henvises til en lungespesialist for videre utredning.

Jeg håper dette ga deg noen innspill til videre utredning og ønsker dere lykke til!

Mvh.
Jenny Ringnes

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 289,-