Astma, allergier og mugg- er det en sammenheng?

Spørsmål

Har en gutt på 4 år som siden august i fjor har vært plaget med røde, irriterte øyene, mye conjunctivitt pga at han gnir øyene mye. Hyppige forkjølelser. Småhoster hele tiden. Nå siste månedene svært dårlig matlyst. Ingenting frister. Gutten har blitt en skygge av seg selv, er gusten i fargen, tynn, ringer under øyene. Muligens sopp i munnen de 3 siste dagene. Vi oppdaget nylig mugg i leiligheten vi bor i. Har dratt hjem til mine foreldre da jeg ikke ønsker å ha barna i mugginfisert hus. Men er veldig beskymret for helsen til gutten min.

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.

Takk for henvendelsen din. Utifra det du beskriver høres det ut som sønnen din trenger en grundig legeundersøkelse. Det kan godt være at mange eller alle disse symptomene henger sammen, og det du trenger nå er en forklaring på hva det er som feiler sønnen din, og hva dere kan gjøre for at han skal bli frisk igjen. Det kan ikke jeg fortelle deg konkret her på Lommelegen fordi jeg ikke har nok informasjon eller mulighet til å undersøke ham, men jeg kan dele noen tanker om hva jeg tenker i fht. mulige forklaringer og eventuelle tester/tiltak dere kan diskutere videre med legen.

1. For det første kan dette absolutt være astma/allergier til tross for at dette aldri har vært et problem tidligere - røde, irriterte øyne som klør og en hoste som vedvarer kan definitivt være tegn på allergi og astma. Hoste kan forstyrre nattesøvnen og dermed bidra til at man ikke føler seg verken uthvilt eller vel på dagtid, noe som kan forklare ringene under øynene. Ringer under øynene kan man også utvikle pga. allergi fordi man har hevelse i/rundt øynene og derfor veldig synlige små blodårer rett under øynene som gjør at man får mørke/blå ringer. Jeg ville diskutert med legen om han eller hun tror det kunne være aktuelt å prøve astma- og allergi-medisiner. Det er ikke enkelt å teste for astma ved å gjøre spirometri på en 4-åring, så oftest behandler man utifra symptomer uten å "teste" for astma hos mindre barn. En astma-spray og enten antihistamin tablett/sirup eller øyedråper mot allergi i et par uker er i såfall det jeg ville prøvd.

2. Legen bør også undersøke hans generelle allmenntilstand -har han gått ned i vekt eller har vekten stagnert over de siste 6 månedene? Hva kan være årsaken(e) til at han har så dårlig matlyst -er han kvalm? Har han problemer med magen i form av diare/forstoppelse eller magevondt? Sopp i munnen kan spre seg ned spiserøret og forårsake både smerte og dårlig matlyst -dersom han har dette bør han behandles med et anti-sopp medikament til dette går over.

3. Det blir opp til legen utifra hans/hennes totale vurdering om det eventuelt er nødvendig med røntgen-bilde av lungene og blodprøver for å se etter tegn på f.eks. infeksjon, allergier og blodfattighet (anemi). Det er også mulig å teste om det er noe feil med immunforsvaret hans, men dette er mye sjeldnere, og kan være noe man vurderer senere dersom legen synes det har noe for seg, og man ikke finner svar i første runde med tester.

2. Jeg kan ikke utelukke at problemene kan skyldes mugg. Mugg kan utløse astma og allergier, men også gjøre ellers friske mennesker dårlige i form av lungebetennelse som ikke går over, dårlig allmenntilstand osv. Det er fint å høre at du har valgt å flytte ut inntil mugg-problemet kan bli tatt hånd om. Det høres ut som dere bør få sjekket luftkvalitet og sjekket leiligheten for mugg, og avhengig av hvor omfattende problemet er er det flere ting dere (evt. eier) kan gjøre for å bli kvitt det og forhindre at problemet kommer tilbake. Jeg har inkludert noen tiltak nedenfor:
-Hvis dere bor et sted det er veldig fuktig kan det være lurt p skaffe en luft-avfukter.
-Sørg for at det er godt ventilert, -spesielt kjøkken, bad og vaskerom/tørketrommel.
-Sjekk for lekkasjer i vegger, tak, rør slik at mugg ikke kan finne et fuktig sted å slå seg ned.
-Det finnes maling som skal hindre at mugg oppstår igjen som det er lurt å bruke i fuktige rom som f.eks. bad dersom dette er mulig.
-Bruk rengjøringsprodukter som dreper mugg, spesielt på badet.
-Fjern/skift ut vegg-til-vegg-tepper som ikke kan tørkes ordentlig/ofte blir vått.
Dersom problemet er omfattende og dere bor i en leilighet dere leier må tiltak selvfølgelig diskuteres med huseier.

Jeg håper dette var til hjelp for deg videre!
Ønsker dere masse lykke til!

Mvh.
Jenny Ringnes

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Alf Kristoffer Ødegaard ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Pris fra 259,-