Allergisk reaksjon i ansiktet

Spørsmål

Det gjelder min datter på 6 år. For tre dager siden fikk hun et rødflammet utslett i ansiktet. Hun hovnet litt opp, også rundt øynene. Legen vi var hos mente det var en allergisk reaksjon på noe, noe hun hadde fått på huden i ansiktet siden det bare var der hun hadde det. Det eneste hun har fått på huden var en myggstift "mygga", men den fikk hun på et døgn før utslettet dukket opp. Ellers vet vi ikke noe hun har vært i kontakt med. Allerede dagen etter begynte det å bli bedre, og hevelsen og rødheten forsvant etter et par dager. Men nå har hun fortsatt et ruglete fargeløst utslett igjen (se bilde). Enkelte steder er huden også blitt tørr. Vi har smurt med en fettrik salve som heter Decubal basic. I tillegg har vi hatt solkrem på om dagen. Vi vasker ansiktet hver kveld med badeolje. I kveld spiste hun brød med makrell i tomat og da ble hun rødflammet på siden av munnen der makrell i tomat kom i kontskt med huden. Hun har ikke reagert på det før. Det jeg lurer på: Hva kan det utslettet som er igjen være? Hva kan vi gjøre for at det skal forsvinne? Hvordan kan vi finne ut hva som utløser dette? Hva gjør vi videre?

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.

Takk for henvendelsen din. Jeg er enig i at dette kan høres ut som en allergisk reaksjon, men beskrivelsen kan også stemme med en annen type ikke-allergisk hud-irritasjon som vi på legespråket kaller dermatitt. Når et slik utslett bryter ut kan det ofte være veldig vanskelig å påpeke akkurat hva som utløste det. En forklaring er myggstiften du nevner- det er fullt mulig å ha en litt forsinket reaksjon, altså ikke nødvendigvis utvikle utslett eller allergisk reaksjon før timer eller dager senere. Det er også mulig å utvikle allergier nårsomhelst i livet- altså kan man ha tålt f.eks. tomater hele livet, og plutselig reagere på det.

Utifra det du beskriver med myggstift, sommer og solkrem, tror jeg den mest naturlige forklaringen på dette utslettet er at hun har reagert på kombinasjonen av solstråler og noe hun har hatt i ansiktet (myggstift, solkrem), og at utslettet hun nå har med ruglete, tørr hud er fortsettelsen av det samme utslettet. Utslett går ofte gjennom flere faser. Det er mange produkter man tåler fint i seg selv, men som kan virke irriterende på huden når man er i sola. F.eks. antibakteriell håndkrem, sitronsaft, solkrem, enkelte parfymer og flere medisiner (kanskje myggstift?j. Du kan forestille deg hvordan huden først var varm, rød, irritert og litt strukket pga. hevelsen- den prøver nå å reparere seg selv, men er fortsatt sensitiv og ikke helt tilbake til normalen slik du beskriver med tørrhet og "ruglete" overflate. Jeg tror det er derfor at hun reagerer lett på makrell i tomat eller andre ting huden kommer i kontakt med.

Jeg ville unngått mest mulig av kremer eller andre hudprodukter de neste 3-5 dagene slik at hun ikke utvikler ytterligere hudirritasjon. Vask ansiktet med en uparfymert, mild såpe og vann om kvelden, smør på et tynt lag med hydrokortison (reseptfri krem) i kinnene og panna, unngå å smøre nær øynene. Vask ansiktet med vann om morgenen og unngå både solkrem og sol som best du kan. Vanligvis vil du se stor forbedring etter tre dager.

Jeg tror ikke dere trenger allergiteste henne etter kun denne episoden da det som sagt ikke nødvendigvis var en allergisk reaksjon hun hadde. Dersom det skjer gjentatte ganger at hun utvikler utslett i ansikt eller andre steder på kroppen bør dere derimot prøve å finne ut av dette med f.eks. en allergitest dersom det er uklart hva som utløser det. Jeg ville også unngått myggstift i ansiktet.

Håper dette var til hjelp!

Lykke til og fortsatt god sommer.

Mvh.
Jenny Ringnes

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn