9-åring med overvekt

Spørsmål

Hei
Vår datter er 9 år (snart 10), veier ca 48kg og er ca 140cm. Hun har vært stor fra hun var 3mnd gammel baby. Vekten hennes øker i et høyt tempo fra januar i år til nå(juli) økt med over 5kg. Hun følges opp med veiing/måling av helsesøster 2 ganger i året. Har tatt blodprøver tidligere ifht lavt stoffskifte men ikke slått ut på det da. I tillegg til vektøkning, sliter hun også med vannlating og forstoppelse. Ble innlagt for forstoppelse i januar. Spiller både håndball og turner. Synes det er vanskelig å få skikkelig hjelp, og nå preger det henne selv ifht sitt eget selvbilde. Vi ønsker så gjerne å hjelpe henne. Hennes 2 søsken er begge normalvektige/tynne. Kostholdet vårt er generelt variert, og prøver å begrense henne ved å fortelle når jeg merker at jeg har spist nok. Kan man få hjelp på sykehuset ifht at hun kommer inn en annen "mattralt"? Hvor hun feks settes på en styrt diett og at de ser effekt?
Kan hun feks nå slå ut på lavt stoffskifte?
Vi har vært henvist FRISKLIV uten at det var mye hjelp å hente der. Føler oss litt hjelpesløse da det med disse to problemene for henne fort oppleves mye negativt for henne.
Både hun og vi er slitne og skulle ønske vi kunne senket skuldrene og i større grad kunne bare være mamma/pappa til vår flotte jente, og ikke alltid føle oss som "politi"..
Mvh
Mamma til jente 9 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.

Jeg synes at hun skal henvises til en barnelege for utredning og oppfølging. Gjerne på sykehuset, for der har man ernæringsfysiologer i tillegg, som kan gi kostråd og oppfølging. Når disse tiltakene er iverksatt, kan oppfølging videre skje ved fastlege og helsesøster.
Så svaret på spørsmålet ditt er klart ja, det du ser for deg, er klart mulig, og sikkert et hensiktsmessig og godt tiltak. Fastlegen kan ordne henvisning.

Du spør om hun kan "slå ut" på lavt stoffskifte. Det kan hun kun om hun faktisk har lavt stoffskifte, men det har jo tidligere prøver ikke vist. Det er forøvrig svært uvanlig at barn utvikler dette. Og i tillegg er det slik at lavt stoffskifte vanligvis ikke gir mer enn lett vektøkning. Årsaken til overvekt både hos voksne og barn er nesten aldri lavt stoffskifte.

Så ta kontakt med fastlegen nå for å ta tak i dette, for det er helt klart at dette kan dere få god hjelp for.

Lykke til.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-