7-åring med nyoppstått dobbeltsyn, leddsmerter og svimmelhet

Spørsmål

Hei. Jeg sender melding angående min datter på 7 år. Hun fikk som 5 åring akutt hevelse / veskefylt "pølse" i panne. Denne ble behandlet med antibiotika, da lege mente det kunne være bihulebetennelse. Hevelsen gikk fort ned. I denne perioden fikk hun mye morgenkvalme, oppkast om morgenen, dårlig vekst og mye hode- / pannevondt, klaget også mye over smerter i ledd og skjelett. Ble undersøkt på sykehus og tok MR av hodet. MR var fin og barnelege gav henne diagnosen "barnemigrene". Denne diagnosen har jeg aldri følt passet. Etter denne diagnosen ble satt har hun fortsatt mye hodesmerter og smerter i skjelett og ledd. Aldri hevelse i ledd. Hun har hatt 2 episoder med smerter i øyet og dobbeltsyn / sløret syn . Denne øyesmerten kom tilbake nå etter et år fra lignende episode. Hun ser nå dobbelt og har smerter ved øyebevegelse og smerter i tinningen. Men ingen hodesmerter. Dette har vart nå i snart 2 uker. Synet er konstant dårlig. Ble sjekket hos øyelege og de fant ikke noe galt. Men at hun kan ha tørre øyne og har - 0,5 på begge øyer og skal få briller. Øyedråper ble brukt en uke uten effekt. Nå bruker vi pannebånd som vi drar på skrå over det venstre øyet, når hun gjør skolearbeid,for hun klarer ikke lese om hun ser på begge øynene. Men ser normalt på det høyre øyet. Hun har også hatt episoder der hun har vært svimmel og ustø, og hun har haltet pga smerter i ben. Hun kan gråte over smerter i ledd, og i en periode hadde hun mye smerter i samme arm over 3 uker. Men så gav det seg. Hun kan også bli skikkelig sint, og ikke til å kjenne igjen. Hun sier selv hun ikke vet hvorfor hun får slike utbrudd. Hun er vanligvis en stille, forsiktig og tålmodig jente. Hun har blitt sjekket for diabetes og har ikke det. Jeg er redd dette kan være en autoimmun sykdom, som vi ikke finner ut av. Hva tenker du? Eller hva med MS? Burde vi få sjekket henne nærmere nå, siden øyet ikke bedrer seg? Mvh bekymret mor .

Kvinne 7
Svar

Hei.


Du har sendt ditt spørsmål til helsesøster, men siden det er et rent medisinsk spørsmål om diagnoser og videre utredninger, vil jeg som almennlege besvare det i stedet for helsesøster. 


Din datter har nå i 2 uker hatt nyoppstått dobbeltsyn, smerter i øyet og dårlig syn. Det kan også høres ut som at samsynet av en eller annen grunn er påvirket, siden dere må dekke til det ene øyet, for at hun skal klare å lese. Det høres slett ikke bra ut, og slik skal det ikke være. Det jeg da ikke skjønner, er at du sier at øyelege "fant ikke noe galt". Dette skyldes jo "noe", siden nyoppstått dobbeltsyn og manglende evne til å lese med begge øyne samtidig, naturligvis har en eller annen årsak. Det hadde derfor vært veldig viktig og nyttig å kunne ha lest epikrisen fra øyelegen om hvordan øyelegen har vurdert dette, siden det vil være avgjørende for hva en skal gjøre og tenke videre her. Derfor er mitt råd til deg å få gått gjennom denne epikrisen sammen med fastlegen hennes. Det kan gjøres pr telefon eller elektronisk konsultasjon nå i disse coronatider, hvor det er viktig å prøve å unngå å møte opp fysisk på legekontor, med mindre man er helt nødt. Hvis ikke det skyldes øyeårsaker, må det vurderes om hun skal undersøkes av nevrolog og / eller barnelege. 

Barnelege er viktig å involvere her, siden dette høres meget komplekst ut, med symptomer fra mange deler av kroppen og ulike organsystemer. Du snakker jo om både svimmelhet og ustøhet, leddsmerter og muligens forstyrrelser i adferd og emosjoner, jfr utbruddene hennes. 


Du nevner autoimmune sykdommer og MS. På et så uklart tilfelle som dette, som prinsipielt kan skyldes "hva som helst", inntil en har kartlagt det videre, er det helt feil å ta for seg en konkret diagnose slik du da gjør. Å tenke på MS og autoimmun sykdom blir egentlig helt tilfeldige valg, og det er ikke hensiktsmessig å tenke i retning av konkrete enkeltsykdommer / diagnoser på dette stadiet av en utredning, som hun åpenbart bør få igangsatt. En må tenke bredest mulig, for å få til en best mulig utredning av slike tilfeller.


Jeg tenker videre at dette ikke er noe som skal utsettes eller noe som dere må vente på time for. Det må du gjerne si når du kontakter fastlegekontoret for å få kontakt med fastlegen, dvs at du har fått råd av lege (meg) om at dette ikke kan vente. Fastlegen er den rette person å kontakte for å få igang en korrekt utredningsprosess nå, og å holde tak i den videre, siden dette i utgangspunktet kan skyldes nærmest "alt eller ingenting", og da er det almennleger som har høyest kompetanse på dette med å tenke bredt, og å koordinere en utredning. 


Jeg håper at mine råd her kan være til nytte for dere, og ønsker dere lykke til.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 289,-