Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

3-åring med en påfallende kroppslig reaksjon ved henrykkelse

Spørsmål

Hei! Jeg har en datter på 3 år som har noe som fremstår på meg som en uvanlig måte å reagere på som ikke virker frivillig for henne, men er noe kroppslig. Når hun blir veldig glad, spent, overrasket eller overveldet så åpner hun munnen i en o – som om hun blir veldig overrasket – og får på en måte en kroppslig skjelving som hun kan bruke tid på å komme ut av. I tillegg til munnen så knytter hun nevene sammen og virker som hun bare puster inn i de episodene. Disse «anfallene» kan det komme mange av på rad hvis hun blir overveldet/glad igjen og igjen – at hun ser noe spennende på tv for eksempel – og det ser utmattende ut å bli så fanget i denne kroppslige reaksjonen. Hun virker ikke som hun bærer noe preg av disse episodene, men hun er ikke språklig sterk nok til å kunne snakke om det, så jeg vet jo ikke hvordan det føles. Tilleggsinfo: hun har vært litt senere ute enn mange både motorisk og språklig, men er en blid og fornøyd jente som trives i hverdagen. Da hun ble født hadde hun fått skittent fostervann i lungene og måtte få hjelp til å få i gang pusten og lå et døgn på nyfødtintensiv. Hun har hatt denne reaksjonen så lenge hun kunne reagere på ting på den måten. Jeg tenkte i utgangspunktet at dette var noe hun kom til å vokse av seg raskt, men foreløpig holder den seg stabil. Jeg vil tippe at hun har en slik reaksjon ca en gang pr dag i alle fall. Det jeg lurer mest på er jo om dette er noe hun kommer til å vokse av seg eller om det er noe vi burde få fulgt opp på en eller annen måte? Er det en refleks som kommer til å forsvinne? Er det et tic? Er det noe annet? Det virker i alle fall som det er noe som trigges av ting som skjer utenfor henne, men hva er det som skjer inni henne da? På bildene ser du både hvordan munnen hennes blir og hva som skjer med hånda hennes. Episodene kan vare fra 1-5 sekunder med åpen munn og knytting av neve og det kan skje en gang, eller flere ganger på rad etter hverandre.

Kvinne 37
Svar

Hei.


Min første tanke er at dette høres ut til å være innenfor normalen, og mer en vane eller en tillært mimikk og reaksjon. Spesielt når du forteller at hun forøvrig trives i hverdagen, er blid og fungerer forøvrig, så bidrar det til at jeg tenker at dette mest sannsynlig ikke har med sykdom å gjøre.

Men samtidig kan jeg som du forstår, ikke se noe endelig og konklusivt her via nettet og kun via din beskrivelse og tre bilder. 

Når det gjelder barn, skal man naturligvis heller gå en gang til legen for mye enn en for lite, og derfor blir mitt råd til deg følgende:

Film disse episodene, bestill time hos fastlegen, og vis det til legen. Så kan legen vurdere om det er noe en barnelege burde se nærmere på eller ikke. Dersom en skulle tenke i retning av sykdomsårsaker, hvilket jeg altså i første omgang ikke gjør her, så måtte det eventuelt være tics eller atypisk epilepsi. 

Håper det var greit svar. Ha det bra.