Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

20-mnd gammel jente snakker veldig bra, men repeterer mange ord

Spørsmål

Hei! Vi har en datter på 20 måneder som snakker ekstremt bra og har et godt ordforråd i forhold til alderen. Hun har en god språkforståelse og bruker setninger på opptil 4-5 ord iblant. En ting hun gjør som jeg gjerne vil spørre om; hun gjentar ofte ord og setninger flere ganger etter hverandre (som er relevant i situasjonen) både når hun snakker til seg selv og bamsene sine eller skal få svar fra oss. Er dette normalt? Leser om Autisme, Aspberger og palalia etc når jeg googler dette og derfor vil jeg heller spørre en ekspert (hun har ingen av de tegnene). Hilsen bekymret mor

Kvinne 38
Svar

Hei.


Så flott at deres datter er kommet så langt i språkutviklingen! Stimuler henne videre på dette videre, naturligvis. Bruk lange setninger, bisetninger, les høyt for henne osv. 

Dette med at hun repeterer ord og setninger synes jeg på ingen måte dere skal bekymre dere over. Hun er svært ung, og i en tidlig fase av språkutviklingen, og språklæring skjer som kjent ved blant annet repetisjoner og utprøving av språket. En må jo også gå ut fra at hun selv merker at "dette får jeg til" og at hun er flink til det, og vi mennesker er nå engang laget slik at det vi merker vi får til, gjør vi mer av. 

Jeg kan naturligvis ikke gi dere noen endelig avkrefting av diagnoser som nevner her, men jeg synes det er absolutt feil fokus å problematisere over dette her og nå, i så ung alder og i en så tidlig fase av språkutviklingen, og anbefaler dere heller å glede dere over hennes språkglede her og nå, sammen med henne. Så vil jo tiden gå, og dere følger utviklingen. Da vil dere med tiden få se om dette er kun en fase i språkutviklingen hennes nå, eller om det blir et vedvarende eller tiltagende fenomen. Først da, om dette mot formodning skulle vise seg å bli et varig fenomen, vil det være relevant å stille spørsmål ved det og evt gå videre med det. Men her og nå synes jeg absolutt at dere ikke skal problematisere over det eller bekymre dere i det hele tatt.

Ha det bra.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-