Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

14 mnd gammel gutt med bleien full av grøtet avføring hver morgen, men ellers frisk.

Spørsmål

Hei. Har en gutt på 14 mnd. De siste 3 ukene har vi våknet hver morgen til full bæsjebleie. Det er ofte så mye at det renner ut av bleien, selv om vi har prøvd å justere bleiestørrelse flere ganger. Bæsjen er løs. Ikke diare, men mer som grøt. Tidligere har han alltid hatt mer pølsebæsj, nå er den løs og ligger da spredt i hele bleien fra oppover rygg til tiss. For 3-4 uker siden fink han også en ny fortann. Dette tror vi plaget han, da han nektet å la oss pusse tenner. Vi var til legen pga eksem, og nevnte dette med bæsjen. Han sa at det sikkert var «tannbæsj». Tanna er kommet fram, men dette vedvarer. Eksisterer sånn «tannbæsj»? Har alltid tenkt det var noe man sa, og han har ikke hatt slik bæsj når de andre 5 tennerne kom fram. Han bæsjer bare 1 gang om dagen, og det er denne morgenbæsjen. I tillegg har den en litt sur lukt. Den er brun, men ikke helt mørk. Han virker ikke noe plaget i hverdagen. Spiser mye; brødskiver, yoghurt, middag, grøt osv. Alt dette har han spist i flere måneder. Drikker mye vann. Ammes ikke lengre. Kan det være noe allergi? Vi tenkte først kanskje det var yoghurten, men legen sa det var for tidlig å konkludere med allergi. Før har han fått litt kumelk til frokost og kvelds, men vi har kuttet ut dette for å se om det hjelper. Ingen bedring. Er dette virkelig normalt? Vet jo at avføringen varierer mye, men det er så slitsomt med så mye bæsj som gjør at vi bytter på seng og vasker hver dag...

Kvinne 32
Svar

Hei.


Jeg har ikke hørt uttrykket "tannbæsj" før, og forstår ikke hvordan det eventuelt skulle kunne være noen sammenheng mellom frembrudd av tenner, og konsistensen på avføringen.

Forøvrig så er det som jeg forstår du vet, særdeles stor variasjon i spebarns avføring, og "det meste er normalt". Det gjelder både utseende, konsistens og hyppighet. Jeg får derfor ingen tanker om at dette du her beskriver, skulle skyldes sykdom, og synes at dere helt klart kan og bør se det an. Det er overhengende sannsynlig at dette er helt normalt for han akkurat nå. Det at han ikke virker plaget og fremstår som frisk og fin, taler naturligvis også sterkt imot sykdom av enhver type. Dere følger vel også med på vekstkurver på helsestasjonen, og det er en meget viktig og fin indikator på at alt er bra med ham. Ved sykdom av noe slag, f.eks. i tarmen, vil en ofte kunne se at man beveger ut og ned fra normalkurven. Da bør en undersøkes og utredes med tanke på evt bakenforliggende årsak. Det samme synes jeg gjelder spørsmålet om allergi. Dette høres så normalt ut at jeg synes dere skal se det an, så greit og fint alt ellers høres ut som det er. Ha det bra.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-