Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

12 uker gammel jente med mye mageplager

Spørsmål

Hei! Jeg har en 12 uker gammel datter som ble diagnostiert med refluks og melkeproteinallergi når hun var 2 uker gammel. Grunnen til så rask diagnostisering er storesøsters (2,5 år) historikk med de samme diagnosene, vi skjønte dermed rask at lillesøster sliter med det samm. Vi fikk Losec på resept , 5 mg x 1. Raskt etter dette begynte hun å slite med å få av seg avføring noe som førte til mye luftsmerter, uro og gråt. Når hun var 5 uker gav jeg opp ammingen og hun begynte på Neocate morsmelkerstatning. Vi forsøkte malt i flasken men opplevde liten effekt og mer lufstmerter. I samråd med fastlege forsøkte vi derfor Lactulose. Vi opplevde igjen liten effekt og økte luftsmerter (forsøkte dette fra ca 7 uker til nå nylig). Etter samtale med barneklinikken ble det bestemt å forsøke å bytte refluksmedisin til Nexium, 5 mg x 1 og avslutte Lactulose da det er laktose i denne. Dette skjedde forrige uke, når hun var 11 uker. Siden da har hun bare fått sviskesaft da legen på barneklinikken ikke hadde andre råd å gi. Den siste uken har jenta vår blitt om mulig enda mer urolig og skriker stort sett hele tiden når hun er våken. Det er tydelig at hun har vondt og har mye luft som kommer ut ila kvelden. Hun har avføring ca hver tredje dag og da veldig lite. Har store smerter i forbindelse med dette. Vi hadde håpet at det skulle bli litt bedre nå når hun har rundet tre måneder men dagene blir bare vanskeligere og vanskeligere. Vi begynner å bli helt utslitt av dette og jenta vår lider virkelig. Har du noen ideer om hva som kan være galt? Er det "bare" lufstmerter? Helsesøster har nevnt at hun kanskje kan ha soyaallergi og at Neocate er basert på soya men dette mente legene på barneklinikken at ikke kunne ha noen sammenheng. Vi begynner å bli rimelig desperate etter noe som kan hjelpe jenta vår til å få ut avføring og minske luftsmerter. Har prøvd minifom uten særlig effekt.

Kvinne 1
Svar

Hei og beklager så mye at svaret ble litt forsinket. 

Deres situasjon er vanskelig, og det er leit å høre at barnet deres ser ut til å slite såpass mye med magen. Dere har allerede vært hos fastlege, barnelege og helsesøster, og fått varierende råd, men ingenting har hittil virket. Nå spør dere derfor her, i håp om å finne god løsninger, forståelig nok. 

Jeg skulle ønske det hadde vært slik at jeg her og nå kunne komme på et godt og hittil ikke-utprøvd råd, som kunne ha hjulpet datteren deres, men slik er det dessverre ikke, blant annet fordi at her må man kartlegge dette ytterligere, for å vite hva man skal behandle, for råd og behandling vil jo avhenge av hva årsaken til plagene er.

Dette kan jo ha en rekke årsaker, og vi hverken kan eller skal gjette noe som helst i den forbindelse,  -vi skal vite. Jeg tenker for eksempel på helsesøster forslag / teori om soyaallergi og Neocate. Det kan være rett, det kan være galt.

Dette kan også ha betydelige komponenter av kolikk, og i såfall vet en av erfaring at da er det ofte lite som hjelper, annet enn å holde ut og trøste, og vite at det pleier å avta fra 3 månedes alder. Og det kan være forstoppelse som er hovedproblemet, og da tenker jeg at hun nå bør undersøkes påny av barnelege, eller i det minste drøftes med barnelege, for å finne ut om hun til enhver tid har mye avføring som ikke kommer ut, og som gjør vondt. Er det det som er hele eller deler av forklaringen, må en jo forsøke nye tiltak / medisier, siden ingenting har gitt spesielt god effekt til nå.

Alt i alt og oppsummert så mener jeg at et så lite barn med såpass mye plager, bør utredes videre, for å kartlegge årsaker, og at å forsøke det ene og det andre uten sikkert å vite årsaker, ikke er bra nok.

Om dere har mulighet til å ringe aktuelle barnelege direkte og diskutere videre fremdrift i dette, så gjør det. Hvis ikke så formidler fastlegen kontakt eller henviser dere, eller drøfter situasjonen med barnelegen.

Jeg ønsker dere lykke til.