Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

1-åring med økt søvnbehov

Spørsmål

Hei, datteren min på 1 år har fått en veldig fin sove rytme. Hun legger seg alltid klokken 20:00 og våkner rundt klokken 07:00, noen ganger litt tidligere. Hun sover igjen klokken 09:30-11:00. Og igjen klokken 15:30-16:30. Så fra før sover hun veldig mye! Men nå, sover hun hele natten fra 20:00 helt til 09:00 og sover 5 timer om dagen i strekk. Siden det ikke har vært noe problem å legge hun om kvelden, så har jeg latt hun sove. Hun sover alltid i vognen ute på dagtid. Hun elsker det. Men jeg må si jeg blir en smule bekymret over at hun sover SÅ mye. Vi er mye ute, og hun har akkurat lært seg å gå. Jeg vet ikke om det kan være det, at hun bare blir sliten av mye aktivitet. Men det har jo ikke vært så mye soving som nå, før. På forhånd takk :-)

Kvinne 1
Svar

Hei

Så flott at dere har fått så gode søvnrutiner for jenta deres!

Hun har, inntil ganske nylig forstår jeg, sovet 13,5-14t pr natt, helt normalt for en ettåring.

Fram til 1 års alder sover barn gjerne 2 ganger i løpet av dagen, slik din jente har gjort til nå.

Ved 1-årsalder går de gjerne over til å sove kun en gang om dagen, slik din jente nå har gjort.

Ofte kan søvnbehovet endres når det skjer ting i hverdagslivet til barn og familier, som når de begynner i barnehage eller når de lærer seg nye ferdigheter, som din jente som akkurat har lært seg å gå. Og dere er mye ute, det er naturlig at hun kan trenge noe mer søvn da.

Jeg forutsetter at hun virker kvikk og frisk og rask, siden du ikke nevner noe annet.

Det synes likevel veldig mye å sove 18 timer i døgnet, slik du sier din jente nå gjør. Det er mer enn selv en nyfødt ofte sover.

Det er ganske store ulikheter i barns behov for søvn. Likevel deler jeg litt din bekymring for at hun trenger 18 timer søvn i døgnet nå, mot 13,5 timer for bare litt tid siden.

Hvis dette søvnbehovet varer over uker, ville jeg konferert med fastlegen hennes om jeg var deg. Om du ikke har valgt en annen fastlege til din jente, har hun samme fastlege som deg. 

Lykke til!