Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Vansker med å takle sorgen ved tap av far

Spørsmål

Hei, dette gjelder om min tenåring bror. Vår far gikk bort for et år siden, min bror hadde noen timer hos helsesøster etter hendelsen og fikk tilbud om legetime, men han ville heller snakke med helsesøster som vi kjente fra før. Vi er forskjellige på hvordan vi takler sorgen. Timene hos helsesøster syns jeg har ikke hjulpet så veldig grunnen til det er at min bror sier ikke alt han tenker om sine følelser. Min bror deler noen tanker mest til meg enn mamma om hva han syns om pappa og hvordan han er, men jeg er litt bekymret for at han ikke får det til eller la det gå sine vonde følelser om pappa. Selvom vi har vokst i lag, så føler jeg at vi har blitt behandlet forskjellige. Vår foreldre har ikke vært stygg mot oss. Jeg føler at kanskje min bror har fått for lite kjærlighet fra pappa? Han trenger noen å prate med om sine følelser og er trygt til å si all sannheten. Han har noe kompiser, men jeg vet ikke hvor mye han deler om sine vonde tanker. Hva er det beste jeg må gjør? Hilsen Søster

Kvinne 25
Svar

Hei, takk for spørsmålet. Din bror er heldig som har deg, din omsorg for ham lyser av spørsmålet ditt og er det mest verdifulle han har. 


Der har vært igjennom noe svært vanskelig sammen da dere mistet deres far, og måten man håndterer sorgen på er som du beskriver svært forskjellig. Flere faktorer påvirker hvordan vi håndterer sorgen og hvem som kan hjelpe oss best, her finnes ikke noe entydig svar. Det er flott at din bror er trygg på helsesøster og vil prate med henne; leger behøver slett ikke å være noe flinkere enn henne til å hjelpe ham med sorgen. Kanskje er han som mange andre gutter ikke så vant med å snakke om vanskelige følelser - da kan fellesskap med kamerater være viktigere i en vanskelig fase, mens han blir mer interessert i å snakke senere. Spesielt for barn og ungdom kan sorgprosessen ta lang tid, og mange opplever at sorgen kommer over dem på ny etterhvert som de kommer inn i nye livsfaser. 


Dersom din bror hadde et vanskelig forhold til sin far kan sorgprosessen bli ekstra vanskelig. Heller enn å søke en annen behandler, foreslår jeg at han holder kontakten med helsesøster over litt tid, for etterhvert som han får det vanskelige på avstand vil det bli mer naturlig og lettere for ham å prate om det - og da vil det nok være lettere å åpne seg for helsesøster som kjenner historien og sorgen hans enn det vil være for en annen. Samtidig vil naturligvis fellesskapet deres i familien være det aller viktigste for ham. Ta vare på hverandre!