Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Ufrivillig barnløshet - hvordan foregår kunstig befruktning?

Spørsmål

Eg er ei dame som ønsker å bli gravid. Eg og min forlovede har prøvd ein stund no, men får det ikkje til. Kva kan vere galt? Korleis er det å prøve kunstig befruktning? Kvinne, 22 år

Svar

Hei!

Du skriver at du ønsker å bli gravid, og at du har prøvd en stund uten å lykkes. Jeg kan dessverre ikke gi et fullgodt svar med kun så få opplysninger, men jeg vil prøve så godt jeg kan.

Det viktigste er selvfølgelig hvor ofte dere har samleie, og hvor i syklus du da befinner deg. Eggløsningen finner sted 14 dager før start på menstruasjonen. Etter eggløsningen bør egget befruktes innenfor første døgn for at man skal kunne bli gravid. Det er derimot slik at man ikke nødvendigvis må ha samleie innenfor dette tidsrommet. Sædcellene kan nemlig overleve inne i kvinnens livmor i flere dager, slik at også samleie i dagene før eggløsning kan gi graviditet, men sjansen for graviditet avtar med avstanden til eggløsningen. Selv om man har regelmessig samleie, er det altså ikke sikkert at man har det i dagene med størst sannsynlighet for befruktning, noe som viser seg hos flere par som oppsøker hjelp. Hele 10 prosent av befolkningen kan ha periodevise vansker med å bli gravide.

Hvor lenge har du prøvd å bli gravid? Det viser seg at sannsynligheten for å oppnå graviditet innenfor en menstruasjonsperiode hos unge friske par er rundt 20 prosent, og at opptil 90 prosent blir gravide i løpet av et år. Mange er utålmodige, og tror at de kan bli gravide med en gang, men det ”ordner seg” for de fleste med litt tålmodighet.

Allikevel er det viktig å vite om du for eksempel brukte prevensjon før du nå ønsket å bli gravid? Hos enkelte som for eksempel har brukt p-piller kan det ta litt tid før normal menstruasjonssyklus opprettes, og også før man kan bli gravid. Det samme gjelder ved bruk av andre hormonpreparater, spesielt p-stav og p-sprøyte.

Undersøkelser har vist at årsaken til barnløshet i 1/3 av tilfellene finnes hos kvinnen, i 1/3 finnes hos mannen og i 1/3 hos begge. Infertilitet kan ha mange forklaringer, men de viktigste er forstyrrelser i eggløsningen, skader i egglederen etter underlivsbetennelse, for eksempel klamydia, endometriose (en tilstand med livmorslimhinne utenfor livmorhulen) og redusert sædkvalitet. I tillegg er bruk av tobakk og alkohol viktige årsaker.

Om man ikke bruker noen form for prevensjon og har regelmessig samleie (gjennomsnittet er 2-3 ganger ukentlig) vil altså opptil 90 prosent bli gravide i løpet av et år, og sjansen er naturligvis større jo hyppigere samleier man har i den befruktningsdyktige perioden. Sjansen avtar også med alderen. Ettersom du fortsatt er ung og om dere har regelmessige samleier (?) er det altså stor sjanse for å bli gravid. Har du regelmessige menstruasjoner? Et tips kan være å måle morgentemperaturen sin daglig i minst to måneder. Ved eggløsning stiger denne 0,5 grader og holder seg slik fram til menstruasjonen. Slik kan man altså finne perioden med størst graviditetssjanse, uten behov for behandling.

Om du i løpet av et års tid allikevel ikke har blitt gravid vil jeg anbefale dere å kontakte fastlegen deres sammen. Legen kan da under en samtale med dere og en undersøkelse av dere begge prøve å finne årsaken til barnløsheten. Det anbefales da en gynekologisk undersøkelse med klamydiatest og celleprøve, og en undersøkelse av mannens testikler. I tillegg vil det tas blodprøver for å se om hormonnivåene dine er normale og om eggløsningen finner sted som normalt. Ved behov kan man så bli henvist til en spesialist hvor det kan tas en gynekologisk ultralyd og eventuelt en sædprøve. En eventuell kunstig befruktning vil så bli diskutert i samråd med denne spesialisten, og da også hvilken metode man eventuelt vil benytte seg av.

Du/dere kan lese mer om dette her: Assistert befruktning - Lommelegen

Lykke til!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-