Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Matallergi hos små barn

Spørsmål

Baby 23,5 uke. 7470 g, 68 cm (fødselsvekt 3830, 50 cm). Fullammet frem til 5 mnd, fått smaksprøver de siste ukene. Hun har hatt slimete, grønne bleier siden hun var 8 uker. På ditt råd kuttet jeg ut melkeprotein fra min kost for 6,5 uke siden. Endringer: søvn: sover mye roligere og bedre/lengre strekk, hud: utslett i ansiktet er borte, gulping: mye mindre, bleiene: fargen er gul igjen, antall er nå 1 i døgnet mot 3-4 tidligere, ikke mer blod. Bleiene er imidlertid fremdeles slimete og løse. De siste dagene har de vært veldig velfylte, veldig slimete og veldig løse - og gul/orange/brun på farge. Hun fikk smaksprøver på søtpotet på ons, gulrot på tors og mango/banan på lør. Får bare ca 2 teskjeer hver gang. Hun har god apetitt (amming), tisser mye. Hun sutrer endel (har pågått så lenge jeg kan huske), men jeg tror det har sammenheng med at hun fort blir trøtt (sover kun korte strekk på dagtid) og har veldig nærhetsbehov (gir seg med en gang hun tas opp). Hun smiler mye, pludrer, leker og utvikler seg fint motorisk. Sp.målet er om, på bakgrunn av ovennevnte, at det er grunn til å tro at hun reagerer på melkeprotein? Bør jeg også kutte ut egg? Jeg bruker havrebaserte erstatningsprod og har unngått soyabaserte erstatningsprod. Og hva med slimet? Kan det være noe annet enn allergi? Et annet sp.mål går på perspirasjon. Hun har siden fødselen pustet svært fort. Ble undersøkt av barnelege på helsestasjonen når hun var 3 uker. Ble funnet normalt (hun sov). Siden 4 mnd har hun begynt å svette mye på hodet, spesielt under amming, men også når hun "kaver" (ligger i babygymmen og "jobber"). Hun er ikke varm ellers selv om hun svetter på hodet. Hun nyser mye, tørrhoster, og kan innimellom snorke og ha korte pustestopp (noen sek), tett i "systemet". Alt dette også siden fødsel. Bør dette undersøkes nærmere? Hun har normal hudfarge. Var hos fastlege før vi begynte på diett. Han undersøkte ingenting. Mente at hun så frisk ut. Er det noe jeg bør be ham om å undersøke med slim og pust?

Det har de siste dagene vært blodspor i bleiene igjen (de er fremdeles gule, men ganske vannaktig og slimete). Jeg har ikke fått i meg melkeprotein så vidt jeg vet (jeg er veldig nøye på kosten).
Jeg lurer derfor på om det kan være noe mer enn melkeprotein som babyen reagerer på?

Svar

Hei.

Takk for henvendelsen din og beklager på det sterkeste at du ikke har fått svar i tide.

Så fint å høre at det har hjulpet å kutte ut melkeprotein- dette er absolutt den vanligste årsaken til slim og blod i avføringen hos spedbarn. Det høres derimot ut som hun kanskje reagerer på noe annet også- spørsmålet er hva dette kan være. Du har helt rett i at de neste matvarene man bør vurdere er soya (som du også har kuttet ut) og egg, men det er mulig å reagere på bortimot hva som helst, så dette kan bli litt famling i mørket. Jeg ville faktisk bedt om at dere får tatt en avføringsprøve for å sjekke om hun har mikroskopiske mengder blod i avføringen fremdeles, og at det blir tatt allergiprøver på ulike matvarer. Flere matvareallergier er mer vanlig hos barn med eksem og/eller astma eller har familie med disse problemene. Dersom hun har blod i avføringen betyr det at hun fortsatt reagerer på noe- spørsmålet er da om du har klart å kutte ut ALL melk, eller om det fortsatt finnes noe melk igjen i kosten som bør kuttes ut. Jeg har brukt ernæringsfysiolog for å hjelpe ammende mødre å få til dette, og det er jo en mulighet for deg evt. Dersom du er sikker på at melkeproteiner er fjernet fra kosten blir spørsmålet hva hun reagerer på, og det kan man kanskje finne ut fra en allergiprøve, men langt i fra helt sikkert. Da blir det litt å være detektiv og se sammenhenger mellom hva hun har spist og slim i avføringen. Det går an å ha slimete avføring når man har en gastroenteritt eller når man er forkjølet og svelger masse snørr og slim som passerer fort gjennom systemet, men dette er forbigående. Dersom hun vokser og legger på seg som hun skal og det ikke er blod i avføringen ville jeg ikke bekymret meg- dette kan da være «rester» av melkeproteinallergien eller noe annet forbigående som ikke påvirker henne negativt på noe vis. Jeg vil anta at hvis du nå ser blod igjen at det enten skyldes små mengder melkeprotein eller noe annet som en allergiprøve kanskje kan vise.

Når det gjelder svetting hos små barn er dette en måte de kvitter seg med ekstra kroppsvarme på, eller regulerer kroppstemperaturen på. Dette er helt normalt, og noen svetter mer enn andre. Når du i tillegg sier at hun hsr pustet raskt siden fødsel, tørrhoster og har pustestopper når hun sover, synes jeg absolutt at dette bør undersøkes. En lege bør lytte etter en bilyd på hjertet og ta en sykehistorie i fht. tørrhosten og pustestoppene da det kan være mange årsaker til dette som bør vurderes (astma, refluks, hjerteproblem m.m.) Kanskje har legen allerede undersøkt i fht. dette, men da høres det i hvertfall ikke ut som du synes du har fått et tilfredsstillende svar.

Håper dette var til hjelp. Lykke til videre!
Vh.
Jenny Ringnes