Hvordan få hjelp ved ekteskapsproblemer?

Spørsmål

Hei. Jeg skriver her fordi jeg ikke finner svar noe annet sted. Min samboer på 12. året er en mann i 30 årene. Sammen var vi 2 barn. Helt siden vi fikk første barnet føler jeg at jeg kan se et mønster i hans oppførsel. Han kan tidvis være snill, avbalansert sinnsstemning og tilsynelatende empatisk. Dette kan snu plutselig, usikkert hva som utløser det- men det er noe jeg gjør som trigger. Han kan da komme inn i periode det han får sinneutbrudd, blir ukritisk og voldsom i språket, finner ting å kritisere meg for gjentatte ganger i løpet av perioden, snakker nedlatende og virker empatiløs. Eks: jeg begynner å gråte av fortvilelse fordi jeg føler meg urettferdig behandlet- hvorpå han håner meg og sier "skal du virkelig gråte igjen nå, hvor gammel er du?".Tanken om bipolar lidelse har slått meg da jeg føler han får disse maniske episodene etterfulgt av en meg rolig sinnsstemning. Men jeg føler ikke han er direkte depressiv. Humørsvingningene er så lette å gjenkjenne, han er to personligheter nesten. En tålmodig, snill og leken.... den andre empatiløs, ute etter å kritisere andre, utålmodig og direkte ufin. Jeg føler han har et behov for å utagere for så å komme på "null" igjen? jeg føler dette som psykisk vold, men er usikker på om det kan karaktiseres som det ettersom han mener han har grunnlag for å bli sint å kritisere. Tingen er at jeg er den samme hele tiden? Noen ganger er ting greit, andre ganger ikke. Jeg ser også klart at når han får kritikk av meg, skal han slå tilbake hardere. Ikke nødvendigvis så åpenlyst, men han lurer inn denne kritikken av ting jeg gjør. I beruset tilstand blir han ukritisk og nesten utelukkende alltid ufin mot meg. Sier unskyld dagen etter. Han drikker noe (varier mengde men alltid noe beruset) hver helg. Jeg føler det er så komplekst med han. Jeg forstår at du ikke kan stille en diagnose, men jeg trenger en liten pekepinn på hva jeg kan gjøre for å hjelpe han. Hvordan hjelpe han å være den gode mannen jeg vet han kan være? Takk for svar

Svar

Hei,

du beskriver at du har havnet i en vanskelig situasjon i ekteskapet der du opplever at mannen din kan reagere uforutsigbar og at du til tiders ikke kan gjenkjenne han.
Dette er veldig utfordrende å stå i, særlig når to barn er også blandet opp i det hele. Så flott at du klarer å stå i dette og virker å ha klart å håndtere dette hittil! Men enda mer ros til deg for at du nå søker hjelp fordi det virker veldig at dere har behov for hjelp!

Du beskriver at du opplever mannen din til tiders som psykisk voldelig samtidig som du stiller spørsmål ved om du har gjort noe feil.
Jeg vil gjerne påpeke at utfordringene du står i ikke bør føre til at du tviler ved deg selv.
Uansett om man har gjort en feil eller ikke - og feil gjør vi jo alle - har ingen rett til å mishandle en annen person psykisk eller fysisk. Du - så vel som vi alle - har lov til å gjøre feil uten at ektefellen skal "straffe" deg på en eller annen måte for det.

Du beskriver at han i tidene han er uforutsigbar og sint ikke er gjenkjennelig for deg, men at du også ser en veldig snill mann med mye empati i tillegg.
Som du selv skrev er det hverken forsvarlig eller mulig å stille en diagnose via nettet.

Du er på let etter en pekepinn på hva du kan gjøre for å avhjelpe den vanskelige situasjonen dere lever i som familie.
I første omgang ville jeg anbefale dere til å oppsøke familievernkontoret for å få hjelp. Familievernkontor er som regel veldig erfaren i å håndtere slike situasjoner.
Dersom mannen din skulle nekte det kan du allikevel ta kontakt med dem og spørre om råd og i tillegg anbefale mannen din til å ta kontakt med fastlegen sin.
Kanskje han tillater at du er med under timen?

Det viktigste dog er at dere får hjelp som familie fordi du/dere har ansvar for to barn!
Dersom situasjonen skulle tilspisse seg - noe vi håper ikke skjer - og blir uutholdelig for deg og barna er det også muligheten for å dra bort en periode, enten til familiemedlemmer eller til et krisesenter for å roe ned situasjonen og får alt på avstand.

Jeg håper at situasjonen order seg for dere og ønsker dere alt bra videre!