Hvor lenge lever sædceller?

Spørsmål

Hei.
Hvor lenge er sædcellene levedyktige?
Hvor lenge kan man bli befruktet?

Kvinne, 31 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Kjære kvinne, 31 år!

Sædceller overlever flere dager i kvinnens indre kjønnsorganer, angivelsene varierer noe, egget lever i inntil ett døgn etter eggløsning. "Klinikk for seksuell opplysning" regner perioden for mulig befruktning slik: 6 dager før eggløsning til 1 dag etter eggløsning.

For å finne ut når denne perioden er må man bestemme eggløsningstidspunktet. Dette tidspunktet kan variere noe, selv om menstruasjonene er regelmessige. Flere eggløsninger i løpet av en syklus kan også forekomme. Måling av hormoner i urin, temperaturmålinger og registrering av seigt slim fra skjeden kan bidra til å finne ut når egget løsner.

Som prevensjon regnes "sikre perioder" for nokså usikker. Av kvinner som måler hormoner i urin som eneste prevensjonsmetode vil 10-20 av 100 bli gravide i løpet av ett år. Å finne tiden for eggløsningen kan naturligvis også ha motsatt hensikt, nemlig å høyne muligheten for å bli gravid.

Nå vet ikke jeg om du ønsker det ene eller andre, men Lommelegens prevensjonssenter kan gi deg mer informasjon om sikrere prevensjonsmetoder dersom du har behov for det.