Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Habituell abort

Spørsmål

Jeg har spontanabortert tre ganger siden mai; alle gangene rundt uke 6-7. Siste abort var 6. november. Jeg er fortsatt veldig kvalm, har ømme bryster og blør tidvis neseblod, men en graviditetstest tatt 16. november er negativ. Jeg var hos gynekolog i september, og det ble da ikke funnet noe unormalt. Jeg ble henvist til å ta diverse blodprøver 24. september. Dette var sendeprøver (til Ullevål universitetssykehus), og jeg har fortsatt ikke fått svar på dem; jeg har fått beskjed om at disse prøvene tar lang tid. Jeg fikk også beskjed om å bare fortsette å prøve i mellomtiden, men jeg er bekymret siden det går galt etter seks-syv uker hver gang. Hva kan dette skyldes? Finnes det noe jeg kan gjøre for å forebygge det? Jeg er 37 år gammel, har ingen barn fra før, er normalvektig, trener jevnlig, spiser sunt, røyker ikke og tar ingen medisiner (jeg gikk på p-pillen Microgynon frem til mars i år). Jeg opererte blindtarmen på grunn av kraftig betennelse i januar 2000. Kvinne, 37 år

Svar

Hei, Jeg tror det beste jeg kan bidra med er å henvise til følgende svar, som jeg ga ved en tilsvarende situasjon 29. april 2008, og det er ikke noe spesielt å tilføye:

"Har du hatt tre spontanaborter etter hverandre med samme mann kaller vi det habituell abort. Denne situasjonen utløser en rett til å få utredning og undersøkelser for om mulig å finne en årsak til at det har skjedd. Det beste er at dette skjer ved nærmeste gynekologiske avdeling, som har tilgang til andre ressurser som kan måtte bli trukket inn i prosessen. Utredningen vil handle om kliniske undersøkelser av begge partnere. I tillegg vil det bli tatt blodprøver av blant annet blodgrupper, antistoffer, eventuell foreliggende infeksjon, hormonforstyrrelser, genetiske undersøkelser, inklusive kromosomanalyser m.m. Det er ofte vanskelig å finne grunnen til habituell abort. Hyppigst forekommer genetiske, arvelige misforhold. Finner man ikke konkrete avvik kan behandling være vanskelig. Det er anbefalt å bruke kondom mens utredningen foregår. Ved et eventuelt nytt svangerskap må du følges opp tett, helst hos spesialist eller ved gynekologisk avdeling. På følgende side kan du lese mer. Det er dessverre en del fremmeord og -uttrykk i teksten, men fastlege eller gynekolog vil kunne forklare uklarheter for dere".

http://www.legeforeningen.no/index.gan?id=106386&subid=0