Mammanett.no: Skolestart betyr også en ny høysesong for hodelus. Den beste måten å stoppe spredningen av lus på, er om alle foreldre tar en felles sjekk under den tradisjonelle lusesjekken.
Folkehelseinstituttet oppfordrer derfor alle foreldre til å sjekke barna sine for lus nå under den nasjonale lusekampanjen i uke 35.
LES OGSÅ: Slik sjekker du barna for lus
Salget av lusemidler har økt siste to år
Folkehelseinstituttet har i en årrekke arrangert slike lusekampanjer både vår og høst, men blir det egentlig noen færre lus av det?
Ifølge Preben Ottesen, avdelingsdirektør hos Folkehelseinstituttets avdeling for skadedyrkontroll, ser det ut til at det hjelper.
– I perioden 2008-2010 gikk for første gang salget av lusemidler ned. Det var i den perioden vi hadde de mest intensive kampanjene i forbindelse med prosjektet vårt, sier han.
Tall fra Apotekerforeningen viser imidlertid at salget av lusemidler har vært vesentlig større de to siste årene i forhold til tidligere år. I 2014 ble det solgt lusemidler for over 49 millioner kroner i norske apoteker, mens det i 2010 bare ble solgt for 20,4 millioner. Det er mer enn en dobling på bare fem år.

Tar lang tid å oppdage
Årsaken til at det er så vanskelig å bli kvitt lusa helt, er ifølge Ottesen at det tar så lang tid fra man blir smittet til det oppdages. For å forhindre videre smitte, bør derfor foreldre helst sjekke barnet sitt minst en gang i måneden.
– Oftest tar det flere måneder fra man smittes til man oppdager det. I mellomtiden har lusa hatt mange generasjoner og man har rukket å smitte mange andre. Men hvis alle undersøker og behandler seg samtidig, vil dette mønsteret brytes, sier han.

Akkurat nå: Flest rammet i Oslo og Hordaland
Legemiddelselskapet MEDA som selger lusemidler har brukt salgstall for å lage en oversikt over hvor det til enhver tid er størst fare for å bli smittet med lus.
På nettstedet Luseradar.no finner man et kart som viser hvor mye lus det er i de forskjellige fylkene.
Prognosen baserer seg på hvor mange lusemidler 200 Vitusapotek har solgt i de aktuelle områdene og opplysninger fra brukere, samt innrapporterte tilfeller fra brukere. Her har du selv mulighet til å registrere deg og rapportere inn om noen i familien har fått lus.
Tjenesten varsler en oppblomstring av hodelus i flere byer, og Oslo og Hordaland vises akkurat nå som de to fylkene hvor det for tiden handles mest lusemidler hos Vitusapotekene.
I følge Jostein Soldal hos Apotekerforeningen er ikke oversikten hos luseradar helt å stole på, siden rapporteringen kun baserer seg på tall fra kunen apotekkjede, vil tallene ikke kunne bli helt pålitelig.

Størst fare i byene
Men det er ikke bare luseradar.no som peker på at utbredelsen i de største byene er størst.
I perioden 2008-2011 gjorde Folkehelseinstituttet en stor undersøkelse for å kartlegge hvor mange som hadde lus.
Her kom det også frem at det var flest som ble smittet av lus i de største byene, det vil si i Oslo og Bergen, mens det var færrest i Bodø og Tromsø.
– Rundt 2-4 % av barna hadde lus på det tidspunktet vi undersøkte, forteller Ottesen. – Men over tid, når barna er rundt 11 år gamle, har cirka halvparten av dem hatt lus én eller flere ganger i løpet av livet, sier han.
LES OGSÅ: Bedre håndvask kan halvere sykdom i barnehagene
6 fakta om hodelus:
- Hodelus (Pediculus capitis) lever i håret, nær hodebunnen. Lusa trives best i en T-sone fra nakken, oppover mot issen og frem mot tinningen.
- Avhengig av menneskeblod for å overleve og lever ikke på dyr (som har andre arter lus).
- Kan ikke overføre bakterier eller virus.
- Er ca. 3mm store i voksen tilstand.
- Kan være grå, brune, svarte eller røde (når de har sugd blod).
- Legger egg som fester seg i hårstrået
Mange blir smittet i sommerferien
I følge Folkehelseinstituttet blir veldig mange barn smittet med hodelus på sommeren. Årsaken er at reisevirksomhet og nye omgangsvenner i ferien øker risikoen for smitte.
Dette stemmer godt med tallene fra Apotekerforeningen som viser at salget av lusemidler følger en ganske lik utvikling fra år til år, med en klar topp i august og september. Tallene kan riktignok både skyldes både at det er flere lus i denne perioden og at det er mer fokus nettopp på grunn av kampanjen.
LES OGSÅ: Om alle gjør det samtidig kan vi bli kvitt hodelusa!
Mest utsatt for lus i barneskole-alder
I 2008 deltok husstander med barneskolebarn fra fem av de største byene i Norge i en større hodelus-undersøkelse. Hver familie fikk tilsendt en lusekam og ble bedt om å rapportere funnene.
Resultatene viste at det var flest barn i 1.-7. klasse (1,63 % av de spurte) som hadde lus på det aktuelle tidspunktet.
Hodelusa hadde ellers en forholdsvis lik tilstedeværelse mellom de forskjellige aldersgruppene; den var å finne hos:
- 0,52 % av 0-5 åringene
- 0,74 % av 8.-10. klassingene
- 0,67 % av 16 -20 åringene
- 0,51 % av de eldre.
LES OGSÅ: Dette bør alle foreldre ha i medisinskapet
Denne saken har tidligere blitt publisert på Mammanett.no