Er du en god far?

Hvor lenge orker du egentlig å leke med lego på gulvet? Har du noen gang sovnet mens du leser høyt fra Donald? Hender det at du har bekymret deg for om du er en god far?

Heldigvis trenger man ikke å prestere så mye for at barna likevel skal elske deg. Likevel skal du i denne artikkelen få noen tips til hvordan du kan gi barna dine gode opplevelser og trygge omgivelser.

1. Støtt og respekter dine barns mor. Når foreldrene viser hverandre respekt, vokser barna opp i et trygt og stimulerende miljø. Romantikk i parforholdet holder kommunikasjonen ved like, og lærer barna dette av deg vil de i neste omgang behandle sine omgivelser med åpenhet og respekt.

2. Arbeid sammen som et team og del alle oppgaver overfor barna. Stå opp om natten for å trøste barn, selv om barnet er i ammeperioden. Din rolle som far er like viktig som morens rolle, involver deg i barnets helse, sikkerhet og utvikling.

3. Bruk tid sammen med barna. Les. Lek. Bli med på skolearrangementer og idrettstrening. Delta på klasseturer og pianoøvinger. La barna hjelpe deg med dine oppgaver hjemme. Men bruk også stille tid med barnet. Kanskje du må gjøre noen omprioriteringer? Slike bestemmelser kan hjelpe barnet i å få bedre selvtillit og vil gi dere gevinster resten av livet.

4. Vis kjærlighet og omtanke. Vær klar over at barnet ditt har et følelsesliv. Oppmuntre følelser, snakk om dem og vis at du respekterer barnets følelser. Sett grenser, belønn positiv atferd, og bruk tid på barnet hvis det oppfører seg på en måte du ikke synes noe om. Barn trenger forståelse, og viser du respekt får du gehør for dine synspunkter.

5. Beskytt familien din. Vær nøye med tannlegebesøk, legekontroller og vaksiner. Sikre huset ditt innvendig og utvendig slik at ingen skader seg unødvendig. Lær barnet hva det skal gjøre i forskjellige situasjoner, barn elsker å vise at de kan telefonnummer til sykehus og brannbil. Fortell barnet ditt om verden utenfor hjemmets fire vegger slik at de kan være forberedt på andre miljøer enn stua.

6. Bruk tiden sammen som en familie. Spis minst et måltid sammen hver dag. Lytt til barna dine i løpet av måltidet og oppmuntre dem til å snakke om dagen sin. Gi dem støtte og råd for hvordan de skal takle situasjoner som oppstår. Kanskje dere sammen kan besøke venner eller slektninger? Dra på bowling, skøyter, fisketurer sammen. La barnet delta i planleggingen av ferien. La dem velge TV-program eller video selv og se filmen sammen med barna.

7. Fortell dem din historie. Kanskje du ikke synes livet ditt er noe spesielt å berette om? Barna kan ha en annen mening. Et barn føler ofte at verden begynte ved fødselen. Ved å fortelle om din barndom og oppvekst eller fortid kan barnet få et spennende innblikk i historie og røtter.

8. Gjør arbeidsplassen din barnevennlig. Kanskje du kan arrangere en -pappa-piknik- med arbeidskollegene? Sett frem bilder av familien din og bilder barna har laget. Noen bedrifter arrangerer -ta med barnet på jobben-dag-. Sett inn i filofaxen at du skal bruke tid på å hjelpe barnet med lekser, gå på kino eller på et skolearrangement. Prioriter disse like høyt som andre aktiviteter. Fortell barna hvorfor du arbeider slik at de skjønner at du gjør det for å forsørge familien.

9. Vær et eksempel. Barnet vil prøve å etterlikne deg. Ha gode manerer, vær ærlig og disiplinert. Barnet ditt vil se opp til deg og respektere deg for den du er.

10. Du er pappa på livstid! Husk at selv om dine barn vokser opp og får egne barn så er du pappa for alltid. Tro på deg selv og ditt pappa-potensiale. Et hvert barn fortjener en kjærlig, involvert far.

Kilde: http://www.dadscan.ca