Unngå honning til spedbarn

Barn under et år må ikke spise honning, fordi det kan forårsake spedbarnbotulisme - en sjelden og alvorlig sykdom.

BABY: Fra fire til seks måneders alder kan spedbarn spise fast føde, men honning skal de ikke ha før de er over ett år. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
BABY: Fra fire til seks måneders alder kan spedbarn spise fast føde, men honning skal de ikke ha før de er over ett år. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Spedbarn under 12 måneder skal ikke spise honning eller produkter som inneholder honning fordi det kan inneholde en bakterie som i sjeldne tilfeller kan gi en alvorlig sykdom som kalles spedbarnsbotulisme.

Hva er spedbarnsbotulisme?

Honning kan inneholde bakterien Clostridium botulinum som produserer en nervegift kalt botulinum som forårsaker spedbarnsbotulisme. Botulismebakterien forekommer naturlig i jord og søle, og i fordøyelseskanalen hos visse dyr. Det finnes flere typer av botulismebakterien, hvorav fire av disse typene kan forårsake sykdom hos mennesker. (5)

Symptomer

  • Forstoppelse ofte være første symptom ved spedbarnsbotulisme. Deretter følger flere symptomer:
  • Dieproblemer
  • Slapphet, muskelsvakhet og lammelser. (3)

Ved spedbarnsbotulisme kan inkubasjonstiden variere fra tre til 30 dager.

Sjelden sykdom

Botulisme har vært nominativt meldingspliktig i MSIS siden 1975. I perioden mellom 1977 og 2018 har det vært meldt om åtte tilfeller av spedbarnsbotulisme. (2)

Gravide og ammende

Gravide kan spise honning. Det kan også ammende, fordi sporene til botulismebakterien er for store til å kunne bevege seg fra mors kropp til brystmelka.(1) Du kan fint spise honning, men du må være oppmerksom på kryssforurensing. Se mer info nedenfor.

Kryssforurensing

Personer som har kontakt med barnet bør ha god hygiene, og vise forsiktighet ved bruk av honning eller kosmetikk som inneholder honning. Dette er for å unngå kryssforurensning.

-Clostridium botulinum-sporer kan komme over i barnets munn fra utstyr eller hender/hud som har vært i kontakt med honning. (1)

LES OGSÅ: Gulping hos spedbarn

Hvorfor blir bare spedbarn syke?

Voksne vil ikke bli syke av honning. I motsetning til eldre barn og voksne, har spedbarn et underutviklet fordøyelsesystem. Dette tillater sporene å gå ut av dvaletilstanden, og bli til en bakterie som formerer seg og danner gift. (1)

Hudpleieprodukter med honning

Når man har kontakt med barn under ett år, bør man også vise forsiktighet ved å smøre honning på sår eller bruke kosmetikk som inneholder honning. Det frarådes å smøre inn såre brystvorter med honning. (1)

Andre smittekilder

Smitte fra jord er en hyppigere årsak til spedbarnsbotulisme enn honning. (4) Ha god hygiene på kjøkkenet og skyll grønnsaker.

Kilder:

1) Matportalen: Hopnning og spedbarnbotulisme. 04.04.2018 2) Folkehelseinstituttet 3) Helsebiblioteket: Botulisme: Botulisme 4) Mayoclinic: Botulism 5) Lommelegen: Botulisme 27.12.2019

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer