Unngå honning til spedbarn

Barn under et år må ikke spise honning, fordi det kan forårsake spedbarnbotulisme - en sjelden og alvorlig sykdom.

BABY: Fra fire til seks måneders alder kan spedbarn spise fast føde, men honning skal de ikke ha før de er over ett år. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
BABY: Fra fire til seks måneders alder kan spedbarn spise fast føde, men honning skal de ikke ha før de er over ett år. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

Spedbarn under 12 måneder skal ikke spise honning eller produkter som inneholder honning fordi det kan inneholde en bakterie som i sjeldne tilfeller kan gi en alvorlig sykdom som kalles spedbarnsbotulisme.

Hva er spedbarnsbotulisme?

Honning kan inneholde bakterien Clostridium botulinum som produserer en nervegift kalt botulinum som forårsaker spedbarnsbotulisme. Botulismebakterien forekommer naturlig i jord og søle, og i fordøyelseskanalen hos visse dyr. Det finnes flere typer av botulismebakterien, hvorav fire av disse typene kan forårsake sykdom hos mennesker. (5)

Symptomer

  • Forstoppelse ofte være første symptom ved spedbarnsbotulisme. Deretter følger flere symptomer:
  • Dieproblemer
  • Slapphet, muskelsvakhet og lammelser. (3)

Ved spedbarnsbotulisme kan inkubasjonstiden variere fra tre til 30 dager.

image: Botulisme

Botulisme

Sjelden sykdom

Botulisme har vært nominativt meldingspliktig i MSIS siden 1975. I perioden mellom 1977 og 2018 har det vært meldt om åtte tilfeller av spedbarnsbotulisme. (2)

Gravide og ammende

Gravide kan spise honning. Det kan også ammende, fordi sporene til botulismebakterien er for store til å kunne bevege seg fra mors kropp til brystmelka.(1) Du kan fint spise honning, men du må være oppmerksom på kryssforurensing. Se mer info nedenfor.

Kryssforurensing

Personer som har kontakt med barnet bør ha god hygiene, og vise forsiktighet ved bruk av honning eller kosmetikk som inneholder honning. Dette er for å unngå kryssforurensning.

-Clostridium botulinum-sporer kan komme over i barnets munn fra utstyr eller hender/hud som har vært i kontakt med honning. (1)

LES OGSÅ: Gulping hos spedbarn

Hvorfor blir bare spedbarn syke?

Voksne vil ikke bli syke av honning. I motsetning til eldre barn og voksne, har spedbarn et underutviklet fordøyelsesystem. Dette tillater sporene å gå ut av dvaletilstanden, og bli til en bakterie som formerer seg og danner gift. (1)

image: Amming og medisiner

Amming og medisiner

Hudpleieprodukter med honning

Når man har kontakt med barn under ett år, bør man også vise forsiktighet ved å smøre honning på sår eller bruke kosmetikk som inneholder honning. Det frarådes å smøre inn såre brystvorter med honning. (1)

Andre smittekilder

Smitte fra jord er en hyppigere årsak til spedbarnsbotulisme enn honning. (4) Ha god hygiene på kjøkkenet og skyll grønnsaker.

Kilder:

1) Matportalen: Hopnning og spedbarnbotulisme. 04.04.2018 2) Folkehelseinstituttet 3) Helsebiblioteket: Botulisme: Botulisme 4) Mayoclinic: Botulism 5) Lommelegen: Botulisme 27.12.2019