Tredagersfeber - den fjerde barnesykdom

Barnesykdommen få kjenner til, og nesten alle barn får den. Kalles også tredagersfeber.

RØDLIG UTSLETT: Utslettet kommer stort sett den tredje dagen, og består av små lyserøde flekker på overkroppen, i ansiktet og på armer og bein. Utslettet er svakt. FOTO:  M Davis/ Wikimedia Commons Foto: Wikipedia/Emiliano Burzagli
RØDLIG UTSLETT: Utslettet kommer stort sett den tredje dagen, og består av små lyserøde flekker på overkroppen, i ansiktet og på armer og bein. Utslettet er svakt. FOTO: M Davis/ Wikimedia Commons Foto: Wikipedia/Emiliano Burzagli Vis mer

Barnesykdommen tredagersfeber har mange navn. Sykdommen kalles i dag for «tredje-dagsutslett», «roseola», «exanthema subitum» eller «sjette barnesykdom».

Tidligere ble den ofte kalt for «den fjerde barnesykdom».

– Den har mange ulike navn rundt om i verden. På Island kalles den for eksempel «meslingens bror», dette er fordi utslettet sykdommen medfører kan minne om en del andre utslett, blant annet meslinger, sier Jenny Ringnes, som er barnelege og jobber på et barnesykehus i Seattle, USA.

LES OGSÅ: Forstoppelse hos baby

Sykdommen «alle» barn får

Tredagersfeber rammer bortimot alle barn og gir stort sett livslang immunitet.

Sykdommen kan inntreffe når som helst på året. Det er likevel ikke vanlig at den opptrer som en epidemi.

– Infeksjon ses nesten utelukkende hos barn fra 6 måneders til 3 års alder, og er karakterisert ved høy feber i cirka tre dager med etterfølgende utslett, opplyser Kristin Jensen, barnelege ved Volvat, til Lommelegen.no.

Det er også typisk at barna har god allmenntilstand de dagene de har feber, på tross av ganske høy feber.

LES OGSÅ: Bilder: De vanligste utslett og eksem hos baby

Kan få feberkramper

Den høye feberen kan også forårsake feberkramper.

– Feberkramper er ikke farlig i seg selv, men virker skremmende på foreldrene, sier Margrethe Greve-Isdahl, overlege og spesialist i barnesykdommer, Avdeling for vaksine ved Folkehelseinstituttet.

Feberkramper er også en hyppig årsak til sykehusinnleggelse til videre undersøkelse og observasjon - for å utelukke andre infeksjonssykdommer som kan være farlige og trenge behandling.

LES OGSÅ: Derfor bør du vaksinere barna dine

SPESIALIST I BARNESYKDOMMER: Margrethe Greve-Isdahl er overlege og spesialist i barnesykdommer ved Folkehelseinstituttet. Foto: Privat
SPESIALIST I BARNESYKDOMMER: Margrethe Greve-Isdahl er overlege og spesialist i barnesykdommer ved Folkehelseinstituttet. Foto: Privat Vis mer

Slik er utslettet ved tredagersfeber

– Utslettet kommer stort sett den tredje dagen, og består av små lyserøde flekker på overkroppen, i ansiktet og på armer og bein. Utslettet er svakt og ikke vesentlig hevet i forhold til huden rundt, og gir ikke blemmer, forteller Greve-Isdahl.

Mange foreldre blir skremt av utslettet fordi det oppstår så plutselig og rammer hele kroppen.

– Heldigvis virker ikke de fleste barn veldig påvirket av sykdommen, bortsett fra dagene de har feber, og mange foreldre tror ofte at barnet har hatt en form for allergisk reaksjon når de ser utslettet, sier barnelege Ringnes.

Utslettet blekner helt etter 1-2 dager.

– Noen ganger er utslettet så svakt at det kan være vanskelig å se det. Det pleier ikke å klø, noe som kan skille det fra en del andre utslett, opplyser Ringnes.

Utslettet i seg selv er ingen grunn til å ikke gå i barnehage. Allmenntilstanden pleier å komme seg når feberen har fallt og utsletter kommer, ifølge Greve-Isdahl:

– Barnet kan være smittsomt så lenge utslettet varer, men fordi det er en mild infeksjon som går over av seg selv, og som alle barn gjennomgår, er det ikke grunn til å holde dem hjemme fra barnehagen når allmenntilstanden er god, råder overlegen.

LES OGSÅ: Vannkopper - barnesykdommen du faktisk bør ha hatt

Andre sykdommer som kan ha lignende symptomer

Flere tilstander og sykdommer kan ha lignende symptomer som den fjerde barnesykdom (differensialdiagnoser) og må utelukkes.

UTSLETT: Blekrødt utslett ved tredagersfeber. Foto: Elisabeth Lofthus
UTSLETT: Blekrødt utslett ved tredagersfeber. Foto: Elisabeth Lofthus Vis mer

Bør du kontakte lege?

Sykdommen er lite farlig og går over av seg selv.

– Det finnes ingen behandling for sykdommen og det trengs heller ikke da dette er en mild infeksjonssykdom som går over av seg selv og ikke gir komplikasjoner. Ved dårlig allmenntilstand og høy feber bør man likevel oppsøke lege, råder Greve-Isdahl.

Febernedsettende medisiner som Paracet kan gis i forhold til barnets allmenntilstand. I tillegg bør barnet få i seg nok væske.

Det er sjelden at voksne får dette, siden de aller fleste allerede er immune. Voksne som likevel smittes har som regel veldig milde symptomer.

LES OGSÅ: Barn under tre år skal ikke bruke myggmidler

Fakta om tredagersfeber

  • Exanthema subitum forårsakes av humant herpesvirus type 6 (HHV-6), sjeldnere av humant herpesvirus type 7 (HHV-7).
  • Smitteveien er sannsynligvis ved dråpesmitte.
  • Inkubasjonsperioden er 5-10 dager.
  • Diagnosen kan være vanskelig å stille i feberfasen, der temperaturen ofte stiger opp i 40 grader uten andre funn.
  • Utslettet kommer når feberen forsvinner
  • Utslettet er småprikket, blekrødt og kan sees på bryst, mage, rygg, armer og i ansiktet.
  • Stort sett er barnets allmenntilstand god ved tredagersfeber, men viruset kan forårsake feberkramper.
Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 289,-

Kilde: Folkehelseinstituttet